Inte värre än att man kan ändra sig…
Hade i kylen kycklinglårfilé, potatis, tomater och fetaost, som jag hade tänkt göra något snabbt och lätt med. Kyckling i ugnen, med potatisen, en tomat- och fetasallad till. Gott i all sin enkelhet. Men min dotter hade sett något matprogram på tv, där de tävlade om vem som gjorde de godaste hamburgarna. Så hon ville absolut ha hamburgare. Jag gillar också det, så varför inte.. Fast kycklingburgare då. Det gick bra för dottern, för en av de tävlande hade också gjort det. Gott blev det iallafall. Inte så vintrigt och juligt kanske, men det är väl inte kyckling med tomatsallad heller egentligen…
Kryddiga kycklingburgare med fetadip. 4 port
ca 600 gram kycklingfärs eller filé ( gärna lårfilén, för mer smak och fett)
1 äggula
1/2 msk créme fraiche eller yoghurt
1/2 citron, skal och saft
2 vitlöksklyftor
2 tsk sambalolek
1 tsk spiskummin
2 tsk salt
2 msk mjöl
ströbröd
smör och olja till stekning
(Om du inte använder färs) Finhacka kycklingen, eller kör den i en mixer. Blanda sedan i äggulan, créme fraichen och kryddorna. Pressa i vitlöken, riv skalet av citronen och pressa i saften. Blanda sedan i mjölet. Forma sedan färsen till burgare och vänd dem i ströbröd. Stek dem sedan på medelhög värme i ca 4 minuter på varje sida.
Fetadip;
150 gram fetaost
3 msk matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Smula fetaosten. Pressa vitlöken. Mosa eller mixa ihop med yoghurten. Smaka av med salt och peppar.
Till det här åt vi palsternacksfrites: Skär ca 3 st palsternackor i pommes frites storlek. Lägg i en bunke och landa i 3 msk olja, 1 tsk curry, 2 kryddmått chilipulver och salt. Kör sedan på 225 grader i ca 10 min.