Rikare kan ingen vara…
Nu känner jag mig rik!
Ägnade eftermiddagen åt att fylla upp frysen med lite hembakt bröd. Dels frukostbullar och dels lite smakrikare matbröd som är snabbt och lätt att ta fram om man hastigt kommer på att det ska grillas eller så. För när det grillas är det ofta härligt väder och ingen vill stå i köket och slava då. Man vill vara ute och njuta. Då går det snabbt och slänga ihop en sallad, ställa fram en god ost och tina lite gott hembakt.
Här kommer två grundrecept på bra bröd. Jag använder alltid torrjäst, det är för att det är lätt att förvara och har lång hållbarhet. Då kan man sätta en deg så fort andan faller på! Bröd nr 2 kan givetvis fyllas eller toppas med vad helst kylskåp och skafferi bjuder på!
Jockes frukostbullar ugn 250grader
50 gram jäst
50 gram smör eller olja
3 dl vatten
2 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk sirap
6 dl rågsikt
2 dl durum
1 dl linfrö
2 dl havrekli
3-4 dl vetemjöl
Jag blandade allt i bunken utom vätska, fett och vetemjöl. Kokade vattnet, klickade i smöret och rörde om tills det smälte. Slog på mjölken kollade att det var lagom tempratur. Torrjäst tål lite högre temp än färsk. Slog sedan över det på mjölblandningen, lät sedan det hela köra i assistenten tills det var noga blandat. Fortsatte att köra medan jag hällde i vetemjölet. blandade väl. Lät sedan degen jäsa ca 30 min under duk. Delade sedan degen i två och rullade ut till två ca 3-4 cm breda degar. Sedan skar jag bitar ca 2 cm tjocka och lade på plåt. Där fick de ligga i ca 30 min till under duk. In i ugnen 250grader i ca 10 min.
Det andra brödet är perfekt att göra tex baguetter på. Om du vill ha en krispig yta, låt då brödet jäsa andra gången utan duk. Du kan oxå skvätta in lite vatten under gräddningen, eller lägga in ett par isbitar i ugnen. Jag brukar ställa in en form med lite kallt vatten i botten på ugnen, då blir det lite ånga och bröden får en fin yta.
Helenas vita. ugn 250grader
50gram jäst
4 dl durum
1,7 l vete mjöl
1 msk salt
2 tsk honung
0,75 dl olja, oliv eller raps ( smör funkar givetvis)
3 msk créme fraiche ( eller nåt nnat du behöver bli av med, typ; filmjölk, yoghurt. Fast mjölk går alldeles utmärkt)
1 liter vatten
Blanda ihop allt utom vattnet med en liter av mjölet. Koka upp ca 4 dl vatten och fyll på med 6 dl, då ska det nog bli alldeles lagom tempratur. Blanda ihop med mjölblandningen och arbeta ihop till en klistrig deg, späd på med resten av mjölet. Degen ska bli som ett riktigt klistrigt, segt tuggummi. Låt nu degen vila i ca 45 min. Medan den gör det kan du fixa toppingar eller fyllmingar. Jag gjorde 4 olika bröd av den här degen;
Sesambröd med orientkryddning
1 dl sesamfrö
1 dl sesamolja
1/2 paket asiatisk kryddblandning
Slå alltsammans i en stekpanna och rosta hastigt på hög värme. Gör platta brödkakor av degen, och ”tryck” sedan ner fröblandningen med baksidan av skeden. Det mesta stannar på ytan men lite av oljan går in och det är det som är meningen. Innan jag körde in kakorna i ugnen hyvlade jag lite parmesan över oxå!
Ost- och vitlöksbröd
2 -4 rivna vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
1-2 dl riven ost
lite färsk basilika eller någon annan ört som börjar se lite hängig ut
Platta eller kavla ut degen till en rektangel, tänk kanelbullar! Ringla över vitlöksoljan, strössla över ost och örter. Rulla sedan ihop. Skär några snitt i så osten kan bubbla ut lite under gräddning. Jag sänkte ugnen till 200 grader när jag gräddade dessa bröd och de var säkert inne en 15 min sisådär.
Fuskigt olivbröd
2 öppnade burkar tapenade med chili
Det går givetvis lika bra med hackade oliver, men den här tapeneden är jätte god. Det är just därför jag hade två öppnade burkar i kylen! Arbeta in tapenaden i degen, det blir kletigt och man får hälla på ett tag men det går. Platta sedan ut degen och skär upp i portionsbitar.
Baguetter
Dela degen i lagom bitar och tvinna, sno dem ut till baguetteform. Låt dem ligga och jäsa i en kökshanduk som du puffar upp runt dem. Lite mjöl runt om bara.
Alla bröd utom ostbrödet, gräddades i 250 grade i ca 10-15 min. Om man är osäker när ett bröd är färdigt finns det många knep att ta till. Men jag brukar köra med termometer.
94 grader för vitt bröd
96 grader för halvgrovt ( typ frukostbullarna)
98 grader för grovt bröd
LYCKA TILL!
Vitt matbröd. ugn 250grader