Den godaste julen?
Vi ska ner till Göteborg för gemensamt julfirande. För mig står såklart maten i fokus. Alla ska bidra med något till julbordet. Sillen är helt klart favorit för mig. Men på julbordet kommer den allra godaste sillen redan att stå. Det har den gjort de senaste 15 åren, tillagad av min syster Åsa. Vet inte hur hon fick fatt på receptet (kanske GP) men stursk som hon var gjorde hon precis som det stod i receptet inte en tanke på att 1 kg sillfiléer är ganska mycket för endast 5 vuxna. Hon gjorde ju även 3-4 sillsorter till utöver den godaste. Tur för oss iallafall, för gud vad god den var. (även på påskbordet!)
Tänkte nu dela med mig av receptet.
Branteviksill!
(tänk på att man kan dela receptet både en och två gånger!)
Det här är Skånska Sillaacademiens paradnummer. När du smakat den förstår du varför!
1kg sillfilé som flås och läggs i följande lag
6 dl vatten
1 dl ättika (24 %)
2 msk salt
Till inläggning
5 dl socker
40 krossade vitpepparkorn
40 krossade kryddpepparkorn
2 stora gula lökar, hackade
2 stora rödlökar, hackade
1 – 2 msk citronpeppar
2 smulade lagerblad
1 stor knippa dill
Låt sillen ligga i den första lagen över natten på sval plats. Ta därefter upp sillen och låt den rinna av.
Blanda alla ingredienserna till inläggningen och varva därefter den avrunna sillen med blandningen i en hög glasburk.
OBS! Det skall inte vara någon vätska i vid inläggningen. Låt inläggningen dra några dagar i kylskåp.
All fisk som skall gravas, kallrökas, användas till sushi eller sashimi eller på annat sätt ätas rå, skall frysas före förtäring. Detta innebär att du också, för säkerhets skull, bör frysa den sill som läggs in i detta recept.
Alternativet är att salta fisken så att den får en salthalt på minst 7%, mätt i fisken. Detta görs med stor del av den inläggningssill som finns på marknaden.
Brantevikssillen finns också att köpa i vissa mataffärer, Ica slätta tex. Tur för mig! Men inget går ju upp mot hemgjord sill såklart!
Mitt lilla bidrag (förutom snapsen, då) Blir ett gott fruktbröd och goda ostar. Receptet är busenkelt, och som vanligt kan du i princip stoppa i vad du vill i degen. Bara vätska och mjöl håller någotsånär samma propotioner.
Mitt fruktbröd 170 grader ca 60-80 min
ca 1 liter lite grövre mjöl( Jag hade; 4 dl dinkel fullkorn, 4 dl mörkt lantbrödsmjöl, 2 dl vetemjöl)
1 dl mandlar eller nötter (eller solrosfrön)
ca 250 gram torkad frukt ( jag använde en blandad kompott av; äpple, plommon, aprikos och päron)
1 dl sirap( eller honung)
3 tsk brödkrydda (jag tog en av vardera rosmarin, fänkål, anis som jag mortlade lite)
2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
5 dl naturell yoghurt eller filmjölk
Hacka mandlar, nötter och frukt lite grovt. Blanda sedan ihop alla ingredienser. Lägg sedan smeten i en smord mjölad form. Det är svårt att säga en exakt tid, då alla ugnar jag har träffat på beter sig annorlunda. Men att sätta i en termometer är att rekommendera. När den visar 98 grader är brödet klart. det är otroligt gott med en lite starkare ost till; Tallegio, Stilton eller Blå get från Sunne
Tyvärr gick något fel när jag skulle ladda upp bilderna, men ni får hålla tillgodo med två kanonbra recept istället!