Stekarnas Rollsroyce….
Porterstek! En riktigt god klassiker. Kommer ihåg att min mormor gjorde en fantastisk sådan.Försökte mig på att laga till en själv. Blev faktisk riktigt god, (inte som mormors såklart). Serverade såklart mosig god potatis och géle till. Gjorde även syrad gurka och äpple till, MUMS!
Porterstek ca 6-8 pers
1,5 kg nötkött, benfri franskyska, innanlår eller högrev
2 flaskor porter, 33 cl
1 dl svartvinbärssaft
0,5 dl kinesisk soja
2 dl vatten
1 tsk timjan
5 enbär
5 svartpepparkorn
3 klyftor vitlök
2 gula lökar
TILL SÅSEN:
6 dl buljong från grytan
3 dl grädde
2 flaskor porter, 33 cl
1 dl svartvinbärssaft
0,5 dl kinesisk soja
2 dl vatten
1 tsk timjan
5 enbär
5 svartpepparkorn
3 klyftor vitlök
2 gula lökar
TILL SÅSEN:
6 dl buljong från grytan
3 dl grädde
2, 5 tsk maizena
Ta fram en stor stekgryta med lock.
Skala lök samt vitlök. Hacka i bitar.
Lägg i grytan med saft, öl, soja, vatten, timjan, enbär och svartpepparkorn. Koka upp.
Bryn ev. steken i lite smör om du önskar. Det går också bra att lägga den direkt i grytan.
Lägg i steken och sjud med lock i 1,5 timmar.
Vänd steken efter halva tiden.
Använd gärna en termometer för att mäta innertemperaturen på köttet få rätt koktid: rostbiff, fransyska och innanlår 75 grader; ytterlår kokar du till 85 grader (ca 2 timmar).
Ta av grytan från värmen och låt stå i 20 minuter att svalna utan lock.
Ta upp steken och slå in den i folie att vila.
Gör under tiden såsen genom att sila upp ca 6 dl köttbuljong från grytan i en kastrull.
Vispa ihop grädde med maizena i en skål och tillsätt under omrörning för att reda såsen. Låt koka i 5-10 minuter.
Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
Skär upp steken i tunna skivor och lägg upp på fat. Slå lite av såsen över och servera. Gärna med hackad persilja över.
Skala lök samt vitlök. Hacka i bitar.
Lägg i grytan med saft, öl, soja, vatten, timjan, enbär och svartpepparkorn. Koka upp.
Bryn ev. steken i lite smör om du önskar. Det går också bra att lägga den direkt i grytan.
Lägg i steken och sjud med lock i 1,5 timmar.
Vänd steken efter halva tiden.
Använd gärna en termometer för att mäta innertemperaturen på köttet få rätt koktid: rostbiff, fransyska och innanlår 75 grader; ytterlår kokar du till 85 grader (ca 2 timmar).
Ta av grytan från värmen och låt stå i 20 minuter att svalna utan lock.
Ta upp steken och slå in den i folie att vila.
Gör under tiden såsen genom att sila upp ca 6 dl köttbuljong från grytan i en kastrull.
Vispa ihop grädde med maizena i en skål och tillsätt under omrörning för att reda såsen. Låt koka i 5-10 minuter.
Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
Skär upp steken i tunna skivor och lägg upp på fat. Slå lite av såsen över och servera. Gärna med hackad persilja över.
Syrade grönsaker;
1/2 gurka
1 äpple
0,5 dl ättiksprit (12%)
3 msk strösocker
1 krm vitpeppar
0,5 – 1 tsk salt
3 msk hackad persilja eller dill
0,5 dl ättiksprit (12%)
3 msk strösocker
1 krm vitpeppar
0,5 – 1 tsk salt
3 msk hackad persilja eller dill
Rör ihop ättika,salt, socker och peppar. Skiva äpple och gurka tunt. Slå över lagen och blanda runt lite. Strössla över dill el persilja. Låt gärna stå och dra ca en timme innan servering.