Födelsedag utan tårta? Scones löste problemet!
Igår fyllde jag år! Var inte så sugen att ha någon stor middag eller tårtkalas. Men man vill ju gärna bjuda på något gott. Något som går snabbt att svänga ihop efter arbetsdagen. ( Det går ju inte att bjuda på ”köpebröd” när man jobbar som bagare/kock). Scones! Gott och lätt.
Kanske med en smak av något? Choklad gillar ju alla. Det fick det bli.
Och riktigt gott blev det, scones med hallonfluff och lite goda ostar.
Chokladscones
ca15-20 st 225 grader 12-15 min
4,5 dl vetemjöl + 0,5 dl till utbak
2 tsk bakpulver
1 tsk vanilj
en nypa salt
1,5 dl vatten
1,5 dl vispgrädde
ca 50 gram 70% choklad
Hacka choklad i ganska små bitar. Blanda alla de torra ingredienserna och slå på kallt vatten och grädde. Blanda i chokladen, och blanda ihop det hela med en slev eller slickepott. Lägg ut degen på rejält mjölat bakbord. Mjöla kaveln och kavla ut den till ca 1-2 cm tjock.
Skär sedan ut trekanter och lägg på pappersklädd plåt. Pensla sedan med lite grädde. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Avnjut med en god krämig ost eller med..
Hallonfluff
100 gram naturell färskost
1-2 msk créme fraiche
2 tsk florsocker
1 tsk vanilj
ca 1 dl hallon (tinade eller färska)
Blanda alltsammans utom hallonen. Vispa upp så att det blir riktigt fluffigt. Blanda tillsist i hallonen. Servera till scones eller en god biscotti.
Lycka till!
Grattis på mig!