Mmmusslor….
Snabbt, enkelt, mycket gott och ändå lite lyxigt. Det måste ju vara den bästa kombon. Här ska ni få ett recept på musselsoppa med grön sparris. Sparrrisen kan man ju hoppa över eller byta ut, men musslorna måste givetvis vara med. Musslor är världens bästa snabbmat, inte så dyrt heller, 1 kg för ca 70 kr. Om man vill sköljer man och skrapar rent dem lite innan( som färsk potatis typ), vill man inte det så struntar man i det. Är musslorna öppna innan tillagning är de döda och ska inte ätas, är de stängda efter tillagning ska de inte heller ätas. Enkel regel att komma ihåg! Ibland kan man ha otur och få en dålig laddning och få slänga ett tio-tal stycken, vi hade dock tur och fick bara kassera 5 st. Det här receptet passar både som huvudrätt eller förrätt. Som förrätt till ca 4-5 vuxna, som huvudrätt 2-3 vuxna.
Musselsoppa med sparris
1 kg musslor
2 schalottenlökar
4-6 vitlöksklyftor
en rejäl klick smör
2,5 dl vitt vin
1 dl vatten
1 nypa av var; mejram, dragon, timjan
1 knippe sparris
saft av en halv citron
2-3 dl grädde
salt och peppar
Finhacka lök och vitlök, smält smöret i en stor, vid kastrull. Lägg i lökhacket tillsammans med örter och bryn mjuk. i med vin och vatten, salta och peppra. Låt det hela koka upp. När det gör så i med musslorna, på med lock. Det tar en 3-5 min att koka musslor, skaka om, eller rör om då och då. När musslorna öppnat sig, ta upp med hålslev och lägg i en stor skål. Låt spadet reducera något, och häll sedan i grädde, pressa i citronen. Låt koka upp. Skär sparrisen i lagom stora bitar. Lägg i dem och låt koka i ca 3 min till.Smaka av med salt och peppar. Slå soppan över musslorna. Klart!!!
Mer snabbmat åt alla!!!!