Saffransgifflar!
Ville baka lite saffransbröd till lucia. Inte lussekatter, gillar inte det så mycket, faktiskt. Det är nog de där russinen som förstör…Men goda saffransbullar i form av Saffransgifflar, det gillar jag. Har ett bra recept på en fin deg. Den är faktiskt helt fantastisk, om jag får säga det själv! Gjorde små goda gifflar, men man kan ju göra lite vad man behagar!
Bästa saffransdegen! 200-225 grader i ca 10 min
175 gram smör
3,8 dl mjölk
1 paket jäst
1,25 dl créme fraiche
1 paket saffran
1.25 dl sirap
1 tsk kardemumma
1 tsk vanilj
1,5- 2 liter mjöl
Rör ut sirapen med jästen. Smält smöret och slå på mjölken, fraichen och rör även ner saffranet. Värm tills det är fingervarmt och slå det över jästen. Banda i vanilj och kardemumman. Arbeta sedan i mjölet tills du har en smidig deg. Låt degen jäsa i ca 30-40 minuter i bunken. Rulla, tvinna eller kavla sedan ut till valfri bullsort. Jag gjorde gifflar;
Vaniljfyllning;
ca 150 gram rumstemperat smör
1, 5 dl socker
1 msk honung
3 tsk vanilj
ägg till pensling
socker och kanel
Rör ihop smör, socker, vanilj och honung. Kavla ut degen till en rektangel, kavla ganska tunt. ( bra att dela upp den i två bitar, blir lättare att kavla ut en mindre bit deg) Bred över hälften av smörblandningen på degen och vik den dubbel. Kavla lite lätt, så sidorna fäster. skär sedan i trekanter och rulla dem, börja med den breda sidan och rulla upp till ”spetsen”. Böj dem lite och lägg på plåt. Låt jäsa ca 30 minuter till, pensla sedan med ägget och strö över socker blandat med kanel. Grädda i ca 10 minuter på 225 grader.
Lussegiffel.