Saft, saft hallonsaft….
Hejsan, är nu tillbaka efter underbara dagar på Österlen och Danmark. När vi kom hem dignade hallonlandet av mogna bär. Härligt! Det gällde att ta tillvara på de mogna bären snabbt, färska hallon till frukost i all ära. Men det krävdes lite mer för att tömma iallafall några av buskarna på de röda delikatesserna! Första laddningen kokade jag saft på, med vanilj och jordgubbar, mycket god.( passar dessutom ypperligt att göra en läskande vuxendrink på med vaniljvodka, russcian och lite av den goda saften)
Sommarsaft
3,5 liter rensade hallon
1,5 liter lite övermogna jordgubbar
2-3 liter vatten(beroende vilken styrka du vill ha)
1 citron
1,5 vaniljstång
1,7 liter råsocker
natriumbensonat, mängd står på påsen
Koka upp bären med vatten och en hel skivad citron, låt koka i drygt 10 min, skumma av lite. Sila av saften och krama ur silduken ordentligt. Koka upp igen i en ren kastrull tillsammans med de urgröpta vaniljstängerna. när saften kokar rör du i sockret och låter det hela koka i ca 3 min, så att allt socker löser sig. Ta av från plattan och slå i den lilla skvätten natriumbensonat. Låt svalna över natten med vaniljen kvar. Slå sedan upp på väl rengjorda flaskor.
Drick,sörpla och njut!