Fredagsmys….
Vad äter vi på fredag, för att fira in helgen? Ja, förutom chips, ostbågar och dip… Tacos? Jag älskat tacos, det är supergott, och lätt! Men inte varje fredag kanske. Fast man vill ju gärna ha något gott som också går ganska snabbt att laga. Lite trött är man ju allt efter veckan som gått. Det här kanske inte är så barnvänlig mat, men ack så gottt! Kanske lite senare, när barnen har krypit i säng…
Världens godaste tomatsallad! 2 pers
ca 3- 4 tomater
salt och peppar
1/2 citron
olivolja
ca 1,5-2 st råa salccia el råa chorizo ( räkna ca 120 gram korv per person)
5-6 stjälkar salladslök
1/2 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
Skär tomaterna, i klyftor eller så. lägg dem i lämplig slåk. riv över citronskal och pressa över saften. Salta och peppra, ringla över olivolja. Skär upp korven i mindre bitar, och stek den i varm panna. Stek den ganska hårt, så den får en fin yta. Finhacka chilin och vitlöken och lägg med dem de sista minutrarna. Alldeles mot slutet lägger du i basilikabladen. Slå korven över tomaterna och garnera med strimlad salladslök. Njut med en god bit bröd, pasta pesto eller en krämig risotto….
Krämig risotto med ärtor 2 port
1 shalottenlök
1 klicksmör
1 vitlöksklyfta
1/2 buljongtärning ( grönsaks eller kyckling)
1,5 dl vitt vin
ca 3 dl vatten
ca 50 gram tallegio eller röd kittost
1,5 dl ärtor
ca 6 st sparris
Finhacka lök och vitlök. Smält smöret och fräs löken mjuk. Slå på riset och vänd om några gånger. Slå på vin och vatten, lägg i buljongtärningen. Låt koka i ca 15 minuter. Späd ev med mer vatten eller vin. Lägg i osten, spar lite grann av osten till att lägga på risotton när den är färdig att ätas. dela sparrisen i mindre bitar och lägg i den också. Rör om och låt småkoka i ca 3-4 minuter till. Lägg sist i ärtorna och smaka av med salt. Lägg på den extra osten och servera med salladen eller något annat gott; fågel, fisk eller mittemellan!