Ett gott bröd med Qiunoa
Ett lite överraskande bröd med Qiunoa i. Blir extra fint om man använder den svarta sorten. Det ger lite karaktär till mjukt vitt bröd, knastrar lite gott när man tuggar. Jag valde att göra en foccaciavariant, som jag sedan skar i bitar och serverade med en klick färskost och lite lufttorkad karré.
Det blev en utmärkt förrätt!
½ paket jäst
2-3 msk olivolja
3 tsk salt
2 tsk socker
5 dl vatten
2 dl durum vete
Ca 10 dl vetemjöl
2 dl kokt qiunoa
havssalt
Koka din Qiunoa enligt anvisningarna på paketet. Smula ner jästen i en skål. Häll över olja och ljummet vatten. Rör tills jästen löser sig. Tillsätt salt, socker, qiunoa (spar lite granna för att strössla över innan gräddning) och lite mjöl i taget.
Blanda till en deg som blir smidig utan att kladda.
Jäs den i 40 minuter. Smörj en ugnssäker form, ca 30×40 cm, med olja och tryck ut den jästa degen i den med en mjölad hand. Jäs i ytterligare 30 minuter och pensla sedan med olja och strö över Qiunoa och havssalt.
Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.
Mumsigt!