Smaskens till kaffet i bersån

Här ett tips på en kaka som du kan variera i det oändliga och som blir magiskt till kaffet.

Grundreceptet är en kaka du gör i långpanna, häller i lite bär och sedan hyvlar smör över. Receptet har jag fått av Stina Persson, då jag jobbade som bagare på Gamla Staberg. Ett otrolig användbart recept.

Utan hyvlat smör över blir det en marängliknande kaka som är perfekt att använda som tårtbotten, grädda i långpanna, dela i två och ha vaniljgrädde och svenska jordgubbar i mitten. Konsistensen påminner lite om Budapest-rulle.

Stinas kaka
grundrecept

långpanna 200 grader 25 min rund form 150 grader ca 45 min

4 ägg
3,5 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Vispa socker och ägg riktigt fluffigt. Tillsätt mjöl och bakpulver. Hyvla, med osthyvel, över smör.

Tips på olika fyllningar:

Cowboykaka

1/2 dl mörk choklad
1/2 dl dumlekola
1/2 dl kokos
1/2 dl nötter
2 msk kakao

Hacka nötter, choklad och kola grovt.(Jag brukar använda salta jordnötter) Blanda ner alla ingredienser i smeten. Kakaon kan du vispa ner tillsammans med mjölet.

Grädda kakan i en ugnsfast form snäppet mindre och djupare än långpannan, hyvla först smör över och ev ringla lite sirap. Grädda 150 grader ca 45 min.

Svenska smaker

3 dl jordgubbar ( behöver inte vara färska, upptinade funkar)
3 msk malen kardemumma
1 dl solrosfrön

Blanda i frön och kardemumman. Bred ut i pannan , rund form funkar också och droppa sen i gubbarna.

Julen

2 dl lingon
1 tsk malen nejlika
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 msk grädde

Blanda alltsammans och grädda i rund form.

Ni förstår att variationerna är oändliga, man tager vad man haver och vad man gillar.

Idag gjorde jag;

Helenas rabarberkola

4-5 dl rabarber
1,5 dl socker
40 gram smör

Skiva rabarbern och lägg tillsammans med smör och socker i kastrull. Koka ordentligt under ca 5 min, det ska då ha blivit en kolaliknande smet, om inte; koka en liten stund till.

Bred sedan ut kaksmeten i en långpanna och klicka över rabarber-kolan.

Andra bra kombinationer: blåbar+citron, svarta vinbär+mynta, hallon+päron, aprikos+valnöt, choklad+apelsin etc…

Jag kan hålla på hur länge som helst.

 -Hoppas att ni också hittar er favorit kombination!

Recept på lite goda drinkar:

OG-Drinkar

Gotländsk sommarnatt

OG-Drinkar

The White Russian

a_glass_of_Dry_Martini_with_white_background_c284b7d1-5050-43ba-8ec3-8f388a625903

Dry Martini

OG-Drinkar

Whiskey sour

OG-Drinkar

Espresso martini

OG-Drinkar

Irish coffee

The_drink_Mojito_whith_white_background_ae0e57ed-e516-4e70-b7e5-329af3f9a194

Mojito

OG-Drinkar

Bellini

OG-Drinkar

Grasshopper

OG-Drinkar

Classic Champagne Cocktail (C.C.C)

Fler inspirerande recept: