Fläder, citron och jordgubbar…
Nu väntar vi på sommar! Den här pajen smakar sommar, kan varieras och är lätt att lyckas med!
Citronpaj med smak av sommar ugn 200 grader
Topping;
1/2- 1 liter jordgubbar
2 msk socker
1 dl outspädd fläderdryck eller saft
Anledningen att jag marinerar gubbarna är att det inte finns de där riktigt söta smakrika att köpa ännu. Nu blir jag garanterad goda söta gubbar.
Kvarta gubbarna och lägg i en skål, slå på fläder och socker och blanda runt. Låt stå i rumstemperatur medan du grejar pajen.
Pajskal;
125 gram smör
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 msk socker
1/2 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
Smält smöret och låt svalna ( jag brukar göra det i micron och ta ut det när det är halvsmält och röra ut det, då slipper jag vänta på att det ska svalna). Blanda i resten av ingredienserna och rör runt. Häll över allt i en pajform och tryck ut i botten och upp efter kanterna. Förgrädda i 10 minuter. medan skalet är i ugnen gör du fyllningen.
Fyllning;
2,5 dl grädde
3 ägg
1 citron, skal och saft ( kan bytas ut mot annan citrus frukt, Lime frukter rekommenderas)
1 dl socker
3 msk outspädd fläderdryck eller saft
Blanda bara ihop alla ingredienser och vispa runt tills äggen är helt spräckta. Häll den sedan i pajskalet och grädda i ca 20 min till. Ta ut och låt svalna innan du toppar med jordgubbarna.
Tips!
För att få jorgubbarna blanka, fina och ligga kvar där du vill ha dem, kan man gélea dem lite. Häll av dem i ett durkslag och slå över marinaden i en kastrull. Lägg två gelantinblad i blöt och värm marinaden på spisen, efter ca 3 min krama ur bladen och låt dem smälta i den varma fläderblandningen. Häll den något avsvalnade marinaden över jordgubbarna och blanda runt, lägg dem sedan på pajen. Snyggt och gott!