April,April….
Vad kan vad godare än en het tomatsoppa i April, när snön faller och det haglar om vartannat?
Första gången jag gjorde den här soppan var på hemkunskapen i sjunde klass…alltså väldigt, väldigt längesedan. Vi fick härja fritt i köket och använda vilka ingredienser vi ville. Inte för att budgeten var så stor. Inget kött, skaldjur eller fisk fanns att tillgå. Vegetarisk utbud, således. Och varsin soppa skulle vi laga.
Vill minnas att jag då hade morötter och champinjoner i också. Nu har jag begränsat mig ytterligare. Det är få ingredienser, men soppan smakar väldigt gott, med råstekt potatis och mycket vitlök.
Jojjos tomatsoppa.
2 port
ca 3 potatisar
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
smör
1 msk socker
1/2 pressad citron
1 tetra passerad tomat
1 msk italiensk kalvfond ( eller annan sort)
salt och peppar
västerbottenost
Skala och skiva potatisen. Skala vitlöken och finhacka chilin. Stek potatisen i smöret och pressa över vitlöken, ha också i chilin. Sockra det hela och pressa över citronen. Slå sedan på tomaten och fonden. Låt koka i ca tio minuter. Smaka av med salt och peppar. Jag tycker det är gott om potatisen är något al dente och bjuder lite tuggmotstånd. Tärna osten och lägg i botten på tallriken innan du slår över den heta soppan.
Färdig på 15 snabba!