Trender i köket: Wok-panna

Jag kom ihåg när trenden wok-panna lanserades, någon gång tidigt 90-tal.

Måste ju ha varit samma ståhej som när lergrytan kom på 70-talet eller tacos på 80-talet?
Wok, själva ordet var ju så spännande och nytt, och alla dessa färska grönsaker som man skulle strimla och hacka. Vi köpte en wok-panna med tillhörande cd-skiva, kommer jag ihåg. Vet att jag spelade cd:n första gången woken skulle invigas. Passande asiatisk musik, för att komma i rätt stämning antar jag.

En hel lördag gick iallafall åt till den här woken. Det skulle inhandlas speciella grönsaker och kryddor. Färsk ingefära var besvärligt att hitta på Ica i Björndammen, minns jag. Speciellt när man själv var lite osäker på hur den såg ut. Tror jag gav upp och körde torkad.
Det fungerade ju också och hela familjen tyckte det var urgott med wok!

Lite senare kom ju också alla dessa wok-såser på burk. Alltså bara att woka upp lite kyckling och sedan på med ”farbrorns” färdiga sås. Väldigt populära! Finns de kvar, tro? Iallafall så vart jag sugen på lite typ wokat. (Har tyvärr ingen ”riktig” wokpanna, ingen wok-cd heller)

Jag ville prova att göra kyckling med cashewnötter, för att se om jag kunde få till den lika bra som min favvo-kinakrog i stan, (utan färdigköpt sås då) det gick så bra, så bra.

Faktiskt är jag helnöjd. Men jag kommer såklart fortsätta att gå till ”min” Kina!

I min wok-panna:
Kyckling med cashewnötter och paprika.

4 port

6-800 gram kycklingfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 paprikor
1-2 citrongräs
1/2 röd chili
3 msk sesamolja
2 msk tomatpuré
4-5 msk sweet chili
3-4 msk rödvinsvinäger
5 msk soya
2 msk mangochutney
2 tsk ingefära
0, 5 msk maizena
smör
ca 2,5 dl vatten
salt och peppar
cashewnötter

Strimla kycklingen och lägg i en bunke. Finhacka löken, chilin, dela på citrongräset( på längden och bredden) och pressa vitlöken blanda med kycklingen. Blanda också i purén, sesamoljan, vinägern, soyan, ingefära och sweet chilin.

Låt stå en stund, gärna upp mot en halvtimme. Dela eller strimla paprikan. Hetta upp en panna (eller wok) med en rejäl klick med smör i. Stek kycklingen ett par tre minuter.

Strö över Maizena och vänd runt. Slå på vattnet och lägg i paprikan. Låt koka upp.

Låt koka i 5-7 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Avsluta med att ha i de goda nötterna.
Servera med ris eller nudlar.

Vart tog woken vägen?

Recept på lite goda drinkar:

OG-Drinkar

Gotländsk sommarnatt

OG-Drinkar

The White Russian

a_glass_of_Dry_Martini_with_white_background_c284b7d1-5050-43ba-8ec3-8f388a625903

Dry Martini

OG-Drinkar

Whiskey sour

OG-Drinkar

Espresso martini

OG-Drinkar

Irish coffee

The_drink_Mojito_whith_white_background_ae0e57ed-e516-4e70-b7e5-329af3f9a194

Mojito

OG-Drinkar

Bellini

OG-Drinkar

Grasshopper

OG-Drinkar

Classic Champagne Cocktail (C.C.C)

Fler inspirerande recept: