Yummie… Carl Butlers chokladmousse
Man får gå till de gamla mästarna när man ska sno ihop något till sisådär 15 pers. I detta fall Carl Butler. Jag ville ha en dessert som känns lyxig, som går att förbereda och som kan tas med och därefter avnjutas i en källare utan några lyxigheter såsom kyl eller frys. Jag är bjuden på Italiensk afton i Pelles vinkällare. Jag valde Carl Butlers chokladmousse. Vi är väl inte riktigt överens om hur en chokladmousse ska vara, förutom på en sak; han tycker inte man ska blanda i något mer, såsom cognac, amaretto eller dylikt. Det tycker inte jag heller. Chokladdessert ska smaka choklad! Men däremot gillar jag när det smakar riktigt mycket och kraftigt av choklad, det gör inte han. Jag läste alltså igenom hans (väldigt formidabla) recept, och sen gjorde jag om det efter min personliga smak! Here goes;
Carl och Helenas Chokladmousse räcker till 15 mindre port
6 ägg
200 gram mörk choklad
5 dl grädde
3 msk vaniljkesella
2 msk råsocker
Du kommer att behöva fyra skålar; en lite mindre att smälta chokladen i, en STOR att vispa gulorna, en till grädden och en till vitorna.
Separera äggen. Spara endast 3 av vitorna. Smält chokladen, antingen i vattenbad eller i micro. Vispa äggulorna med sockret lite lagom fluffigt och krämigt. Vispa grädden riktigt tjock och ha i kesellan, vispa sedan en liten stund till. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda sedan i chokladen med gulorna. Sedan grädden( använd en slickepott, det är lättast), du liksom vänder ner den , inte vispa! Och till sist vänder du ner den fluffiga äggvitan. Klart att sleva upp i formar och ställa kallt ett par timmar innan servering. Det är gott med rårörda bär till, eller en frisk sorbet. Eftersom jag ska frakta mitt en bit valde jag björnbär och chokladdoppade fikon.
Mästerlig Mousse!