Dedikerad till Mevlüt.
Jag jobbade ett tag i ett storkök. Jag var kökschef och med mig i köket hade jag en tjej till. Vi skulle prångla ut ca 900 mat. Vi var något underbemannade, kan man säga. Men vi hittade ett bra sätt att arbeta på och fick in lite flyt till slut. I själva serveringen var de också klart underbemannade, de var 4 stycken tjejer( varav 1 som jag snodde ett par timmar varje morgon för att fixa salladsbuffé). Enligt våra chefer fick vi inte anställa mer folk, för det var uträknat på precisen att man skulle klara det här på 6 stycken. Kontentan blev att jag varje morgon fick ringa till Restaurangassistans, för att hyra in personal daglidags. Jag blev deras trognaste kund! Till oss kom en kille från Turkiet, Mevlüt, allt som oftast. Han var utbildad servitör i sitt hemland, och hade jobbat ett x antal år inom restaurang där. Han var en toppen kille, otroligt kunnig och snabb.
En fredag när vi hade det lite lugnare började Mevlüt packa upp lite matvaror han haft med sig hemifrån. Han ville bjuda oss på något gott från sitt hemland. Turkiska pizzor. Så starka och så goda. Men ,sa Mevlüt, pizzorna måste ätas med hackad persilja och citron. Persiljan och citronen tillför verkligen mycket, plus att det tar bort lite av hettan. Jag skulle beskriva pizzorna lite som öppna piroger.
Så det här är mitt recept, fritt ur minnet;
Helena tolkar Mevlüt
ugn 225 grader, blir ca 8 lite lagom stora pizzor
Degen;
5 dl vatten
3 tsk torrjäst
knappt 1 tsk salt
1 tsk honung
3 msk olja
1,3-1,5 l mjöl
Fyllning,
ca 600 gram nötfärs
1 gullök
2 chilifrukter
6 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
salt och svartpeppar
Rör ut jästen i vattnet med salt, olja och honung. Tillsätt mjölet och arbeta ihop tills degen blir smidig. Låt degen jäsa medan du fixar med köttfärsen. Finhacka chili och lök, lägg dem i pannan och låt svetta lite. Lägg sedan i färsen och bryn tillsammans med lökhacket och chilin. Tillsätt tomatpurén och pressa i vitlöken, smaka av med salt och svartpeppar. Kavla eller platta ut degen till, i ditt tycke, lagom stora pizzor. Lägg på köttfärs och tryck till lite med undersidan av sleven, eller stekspaden. In i ugnen , ganska långt ner, i ca 10-15 min. Hacka massa bladpersilja och klyfta citron, att servera till. Jag hade också en vitkålsallad.
Ej heller denna gång svek minnet mig, det blev hur gott som helst!
Ps; Efter mycket många och långa diskussioner och påbackning av Restaurangassistans, fick jag till slut anställa Mevlüt!