Den femte smaken – Smaken av umami

Sött, Salt, Beskt och Surt är våra mest igenkända smaker.
Men vilken är den femte smaken?

Umami brukar kallas den femte grundsmaken. Förenklat skulle den kunna beskrivas som smaken av protein. Umami fungerar som en förstärkare som förhöjer alla andra smaker. Därför används ofta natriumglutamat som smakförstärkare.

Natriumglutamat är en smakförstärkare som framställs industriellt, och det ger inte samma harmoniska effekt som de naturliga lagrade smakförhöjarna. Natriumglutamat är gastronomins anabola steroider.

Du hittar natriumglutamat i den mesta färdiglagade maten, i synnerhet i buljongtärningar och allkrydda. Natriumglutamat är ett godkänt i Sverige och går under betäckningen E261.

Naturliga umamikickar som har den femte smaken:

Soja
Miso
Fermenterade svarta bönor
Fisksås
Torkade räkor
Torkad svamp
Parmesan (och annan lagrad ost)
Parmaskinka
Torkade tomater

Den Femte Smaken, umami, kan vara soltorkade tomater till exempel.
Den Femte Smaken, Umami, kan vara soltorkade tomater till exempel.

Jag gillar smaken av det jag tror är umami. Den är ju lite svår attt definiera. Men jag lagar ganska mycket mat med asiatisk touch.

I den sortens matlagning använder man oftast fishsauce och det tycker jag mycket om. Den får det att vattnas i munnen på riktigt.

Här kommer ett favorit-recept på en asiatisk biffsallad som är kryddig, salt, syrlig och väldigt fräsch! Och den har smaken av umami. 

Ljummen biffsallad 4 pers

400-500 gram biffkött: ryggbiff, entrecôte eller rostbiff

Lagen:

2 limefrukter
1 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
3 msk fisksås
2 st chilifrukter
2 msk socker
1-2 msk soja
2 msk sesamolja
1 kruka koriander

Tips på grönsaker:

sockerärtor
tomater
gurka
vårlök
rödlök

Servera till:

beräkna 3-4 ”knyten” äggnudlar.

Börja med att blanda ihop lagen. Riv skalet av limen och pressa ur saften. Blanda tillsammans med vitlöken som du också pressar.

Ingefäran river du fint på rivjärnet, koriandern och chilin finhackar du. ( för mildare smak, hoppa över att ta med kärnorna från chilin.)

Blanda tillsammans med oljan, fisksåsen, sojan och sockret. Låt det hela stå och dra lite medan du fixar med grönsaker, kött och nudlar.

Sätt på nudel-vattnet och droppa i lite sesamolja, klicka i lite smör och salta.

Hacka, strimla, dela grönsakerna efter eget tycke och smak, lägg dem sedan i lagen och blanda runt lite. Stek på köttet, salta och peppra.

Skiva köttet i lagoma ”portinstuggor”, det får gärna vara lite rosa i mitten. Lägg det skurna köttet i lagen tillsammans med grönsakerna.

Koka nudlarna och häll av dem, låt dem sedan få fräsa en stund med en extra klick smör i stekpannan efter köttet. (på så vis får du med den goda smaken från stekskyn).

Lägg upp en lagom portin nudlar på tallriken och toppa med den goda och färgrika biffsalladen. Det är en god smak med en extra limeklyfta och en kvist koriander! Asiatisk mat när den är som bäst!

uMMMMami!

Och du, testa gärna detta recept på Italienska kotletter med krämiga parmesangryn, det är både snabbt, gott och enkelt. Och en rejäl dos naturlig Umami som förhöjer både lukt och smak finns det såklart med! 🙂

Recept på lite goda drinkar:

OG-Drinkar

Gotländsk sommarnatt

OG-Drinkar

The White Russian

a_glass_of_Dry_Martini_with_white_background_c284b7d1-5050-43ba-8ec3-8f388a625903

Dry Martini

OG-Drinkar

Whiskey sour

OG-Drinkar

Espresso martini

OG-Drinkar

Irish coffee

The_drink_Mojito_whith_white_background_ae0e57ed-e516-4e70-b7e5-329af3f9a194

Mojito

OG-Drinkar

Bellini

OG-Drinkar

Grasshopper

OG-Drinkar

Classic Champagne Cocktail (C.C.C)

Fler inspirerande recept: