Den femte smaken – Smaken av umami
Sött, Salt, Beskt och Surt är våra mest igenkända smaker.
Men vilken är den femte smaken?
Umami brukar kallas den femte grundsmaken. Förenklat skulle den kunna beskrivas som smaken av protein. Umami fungerar som en förstärkare som förhöjer alla andra smaker. Därför används ofta natriumglutamat som smakförstärkare.
Natriumglutamat är en smakförstärkare som framställs industriellt, och det ger inte samma harmoniska effekt som de naturliga lagrade smakförhöjarna. Natriumglutamat är gastronomins anabola steroider.
Du hittar natriumglutamat i den mesta färdiglagade maten, i synnerhet i buljongtärningar och allkrydda. Natriumglutamat är ett godkänt i Sverige och går under betäckningen E261.
Naturliga umamikickar som har den femte smaken:
Soja
Miso
Fermenterade svarta bönor
Fisksås
Torkade räkor
Torkad svamp
Parmesan (och annan lagrad ost)
Parmaskinka
Torkade tomater

Jag gillar smaken av det jag tror är umami. Den är ju lite svår attt definiera. Men jag lagar ganska mycket mat med asiatisk touch.
I den sortens matlagning använder man oftast fishsauce och det tycker jag mycket om. Den får det att vattnas i munnen på riktigt.
Här kommer ett favorit-recept på en asiatisk biffsallad som är kryddig, salt, syrlig och väldigt fräsch! Och den har smaken av umami.
Ljummen biffsallad 4 pers
400-500 gram biffkött: ryggbiff, entrecôte eller rostbiff
Lagen:
2 limefrukter
1 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
3 msk fisksås
2 st chilifrukter
2 msk socker
1-2 msk soja
2 msk sesamolja
1 kruka koriander
Tips på grönsaker:
sockerärtor
tomater
gurka
vårlök
rödlök
Servera till:
beräkna 3-4 ”knyten” äggnudlar.
Börja med att blanda ihop lagen. Riv skalet av limen och pressa ur saften. Blanda tillsammans med vitlöken som du också pressar.
Ingefäran river du fint på rivjärnet, koriandern och chilin finhackar du. ( för mildare smak, hoppa över att ta med kärnorna från chilin.)
Blanda tillsammans med oljan, fisksåsen, sojan och sockret. Låt det hela stå och dra lite medan du fixar med grönsaker, kött och nudlar.
Sätt på nudel-vattnet och droppa i lite sesamolja, klicka i lite smör och salta.
Hacka, strimla, dela grönsakerna efter eget tycke och smak, lägg dem sedan i lagen och blanda runt lite. Stek på köttet, salta och peppra.
Skiva köttet i lagoma ”portinstuggor”, det får gärna vara lite rosa i mitten. Lägg det skurna köttet i lagen tillsammans med grönsakerna.
Koka nudlarna och häll av dem, låt dem sedan få fräsa en stund med en extra klick smör i stekpannan efter köttet. (på så vis får du med den goda smaken från stekskyn).
Lägg upp en lagom portin nudlar på tallriken och toppa med den goda och färgrika biffsalladen. Det är en god smak med en extra limeklyfta och en kvist koriander! Asiatisk mat när den är som bäst!
uMMMMami!
Och du, testa gärna detta recept på Italienska kotletter med krämiga parmesangryn, det är både snabbt, gott och enkelt. Och en rejäl dos naturlig Umami som förhöjer både lukt och smak finns det såklart med! 🙂