Snabba musslor med en härlig Asiatisk touch.
Jag älskar musslor!
Dels för att det är så himla enkelt att tillaga och dels för att det går väldigt snabbt! Men framförallt för att det är så väldigt, väldigt gott.
Det finns ju en uppsjö av bra och enkla recept på musslor. Lättaste är väl bara att ånga av dem med lite vitlök, örter och vitt vin i några minuter. Det brukar jag göra allt som oftast när jag ska äta dem.
Nu gjorde jag en asiatisk variant häromdagen med lite fler ingredienser. Smaksättning blev bla ingefära och lime. Det blev urgott.
Receptet på mina asiatiska krabater är för 2 helportioner men skulle funka väldigt bra som förrätt och räcker då till minst till 4 personer.
Musslor med Asiatisk touch.
ca 1 kg blåmusslor
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 cm ingefära
2 msk smör
2 msk sesamolja
1,5 dl vittvin
2 dl grädde
1 msk fish sauce
1 lime
2 tomater
2 morötter
1 paprika
1 kruka koriander
Borsta och skölj musslorna. Musslorna som inte stängs slängs. Finhacka chili och vitlök.
Smält smör och sesamolja tillsammans i en lagom stor kastrull.
Lägg i chili och vitlök, låt fräsa en stund.
Lägg i musslorna och blanda runt. Slå på vinet och ånga under lock ca 5 minuter tills alla har öppnat sig
Skala och strimla morötterna, strimla även paprikan och tärna tomaterna fint. Skala och och riv ingefäran. ta upp musslorna och tillsätt grädden i kastrullen.
Slå i fish sauce och ingefäran. Riv i skalet från limen och pressa i limesaften låt det hela få ett uppkok. Koka i ca tre minuter lägg sedan i paprikan och morötterna.
Låt koka i ytterligare några minuter innan du lägger i musslorna och blandar ordentligt. Precis innan servering blandar du i de fint tärnade tomaterna och stör över koriander
Gott med lite bröd till musslorna. Vill man dricka något gott vin till rekommenderar jag en Riesling!