Goda saffransmusslor
Var hemma hos en kompis och satt och slöbläddrade i en kokbok. Han bläddrade fram ett recept som han var lite sugen på att provlaga, det var ett musselrecept. Musslor i vin med rostade hasselnötter. Det stod att just hasselnötter passar ypperligt tillsammans med musslor. Jag blev också sugen på att prova. men när jag väl tog mig i kragen och köpte musslor, hade jag glömt hela receptet. Det enda jag kom ihåg var just musslor och nötter. Men inte värre, tänkte jag, än att jag lagar musslor utefter mitt eget huvud och tycke…..
Musslor med hasselnötter. ca 5-6 pers
3 nät musslor
1 stor fänkål eller 2 mindre
1 gul lök
1/2 röd chili
5 klyftor vitlök
1 msk dillfrö
1 pkt saffran
salt
2 tsk dillfrö
3 tsk rosmarin
3 dl vitt vin
5 dl grädde
smör
1,5 dl hasselnötter
Grovhacka nötterna och rosta dem gyllene i en torr panna. Putsa, skrapa, skölj musslorna(om det behövs, är ganska fina så här års). Strimla lök och fänkål. Finhacka chili och vitlök. Smält smör i en stor kastrull, fräs grönsakerna med kryddorna och saffran, slå på vinet och sedan musslorna. Blanda runt ordentligt, koka, (ånga) musslorna under lock i 3-5 minuter. Slå på grädden och låt koka upp ordentligt, koka sedan i ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med salt. Strössla över musslorna. Klart att servera, kanske med lite….
Dillbröd ugn ca 225 grader
1 msk torrjäst
3,5 dl mjöl
1 tsk salt
1 msk sirap
2 msk mjölk
2 dl vatten
olivolja
havssalt, dill
Blanda de torra ingredienserna och sirap. Slå på varmt vatten och mjölken. Rör runt, så allt blandas, behövs inte knådas eller arbetas. den blir ganska lös. ringla lite olivolja på en pappersklädd plåt. Stjälp upp degen. ”Smörj” händerna med olivolja och platta ut degen till 1-2 cm hög kaka. Ringla över lite olja. Låt jäsa utan bakduk i minst en timme. Dela sedan degen i portionsbitar och sära lite på bitarna. bra att använda en mjölad degskrapa eller lilleman. Srössla över salt och dill. Grädda i ca 5-10 min.