Dessert på Äpple som är klar på 3 röda
Knäckebröd har vi väl alla stående hemma i skafferiet. Främst för att ätas som smörgås morgon eller kväll, kanske. Men knäckebröd kan bli en fantastisk god efterrätt också. Sprött och gott som det är. Alltså en dessert på saker du oftast har hemma.
Du ska inte behöva springa iväg till affären och köpa allsköns konstiga kryddor och ingredienser. Du behöver; knäcke, socker, smör, sirap och äpple! Kanske lite kanel och ingefära. Enkelt va?!! Och fantastiskt gott!
Helenas knäck-äpple
ca 4 pers
3- 4 äpplen, beroende på storlek
2 msk sirap
2 msk socker
50 gram smör
3 skivor knäckebröd av valfri sort, gärna falu rågrut
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
ca 0,5-1 dl vatten
Gott till:
2 dl vispgrädde
2 msk créme fraiche
1 tsk äkta vanilj
2-3 tsk florsocker
Skala och klyfta äpplena, krossa knäcket. Smält hälften av smöret i en kastrull och slå i sirap, ingefära och äpplena. Vänd runt och slå på ca 1 dl vatten, låt det små puttra lite medan du vispar ihop grädde, fraiche, florsocker och vanilj till en fluffig créme.
Smält sedan resterande socker tillsammans med sockret i en stekpanna. Vänd sedan i knäckesmulorna hastigt och ”fånga” upp smörsockret. Slå av plattan och pudra över kanelen.
Servera helst med en gång i ett fint glas eller på tallrik.
Lycka till!
Äppelpäppel!