Dragen gris. Eller Pulled Pork heter det ju kanske?
Dragen Gris, eller Pulled pork heter det ju på engelska.
Väldigt populärt med pulled pork just nu. Går såklart bra att göra på högrev eller biff också. Idén är ju att ugnsbaka köttet på låg värme väldigt länge, så att det sedan bara är att dra isär köttet.
Till det här behövs egentligen bara någon god sallad , kanske någon dipsås och ett gott bröd, tortilla eller pita.
Prova nu till helgen när ni kanske har lite extra tid.
Dragen gris.
4-6 port ugn 110-120 grader
1 karré på ca 1-1,5 kilo
Marinad:
1 msk kaffepulver
1 msk chilipulver
1 msk ingefära
1 tsk kanel
1 msk spiskummin
2 tsk kakao
5 vitlöksklyftor
1 clementin
3 msk sirap
2 msk chilisås
Till tilllagningen;
1 gullök
4 vitlöksklyftor
2 dl bbqsås med hickory
2 msk farin
salt
4-6 dl vatten
Dag 1:
Pressa vitlöken och saften ur clementinen. Blanda sedan med övriga marinad ingredienser. Stick hål i karrén med en vass kniv, så att marinaden verkligen går in i köttet. ”Massera” sedan in marinaden på köttet.
Lägg i plastpåsen och förslut väl. Lägg för marinering ca 12 timmar.
Dag 2:
Skiva lök och vitlök, lägg i botten på en gjutjärnsgryta, slå på 4 dl av vattnet och farin. Salta karrén, lägg den i grytan och slå på hickory-såsen. Locket på och in i ugnen på 110-120 grader i 6 timmar. Titta till steken efter ca 3 timmar och slå på mer vatten om du tycker det behövs. Ta ut steken och lägg den att svalna lite, koka upp såsen och låt den koka ca tio minuter. Smaka av om det behövs mer salt, sötma eller syra.
Dra sedan med hjälp av en gaffel isär köttet och lägg upp det på ett fat. Ringla lite av såsen över. Succé!
Frisk sallad:
2 avocados
2 grape
1 ask cocktailtomat
1 lime
1 vitlöksklyfta
1 kruka koriander
salt och peppar.
Skala grapen och skär i fina klyftor. Dela avocadon och tomaterna i tärningar. Riv över skalet från limen och pressa ur saften. Pressa över vitlöken och hacka över koriandern.
Blanda och smaka av med salt och peppar.
Lycka Till och trevlig helg!