Svensk husman?
Cevapcici, kebabspett eller en vanlig järpe? Jag väljer att kalla det järpar oavsett kryddning. Receptet som följer är ju bara en idé om hur man kan krydda färsen, måtten på ägg och grädde kan du med fördel använda.
Gjorde iallafall igår kväll iordning älgfärsjärpar tills idag, smidigt. Bara att värma på. Man kan ju äta dem som de är , men jag värmde dem i ugn på spett, en bra grej inför stundande grillsäsong. Till det en god kall sås och stompad potatis med smör och herrgårdsost.
Viltjärpe ca 4 pers
ca 500 gram färs
3 äggulor
1,5-2 dl grädde
5 tsk smakrik senap ( jag använde LissEllas fina)
ca 1 dl hackad gräslök
salt och peppar
Finhacka gräslöken. Blanda alla ingredienserna väl, salta och peppra. Gör ett stekprov och se om det behövs något mer av salt, peppar eller senap. Forma till järpar ( eller biffar), Stek på medelhög värme runt om i sisådär 7-10 min. Klara att avnjutas med eller utan spett.
Smakrik kall sås (skulle även passa fint till lax)
1/2-1 hel gurka
1 tsk salt
2 -3 dl gräddfil
2 msk pepparrot
1-2 msk saltgurkespad
1/2 äpple
finhackad dill
ev salt och peppar
Skala, kärna ur och tärna gurkan.Strö över saltet och låt stå och dra ca 30-60 min. Skala och tärna äpplet, riv pepparroten. Hacka dillen. Krama ur gurkan något innan du blandar i den. Blanda alla ingredienserna tillsammans med gräddfilen och saltgurke spadet. Smaka av med svartpeppar och ev mer salt.
Potatis stomp
ca 800-1 kg potatis
ca 25-35 gram smör
1 dl riven ost ( jag använde herrgård, men västerbotten, parmesan, gréve etc funkar ju oxå)
salt och peppar
Koka potatisen mjuk, slå av vattnet. Mosa potatisen lite ”chunky” med en spiralvisp. Blanda i smör och ost. Smaka av med salt och peppar. Servera snarast!