En god klassiker….
Biff Greta eller Biff Special? Snarlika ingredienser men Gretan görs på färs och Specialen på oxfilé. Rätten kom till på mitten av 1900-talet av Fru Lovisa Svanberg. Hon arbetade som kokerska på stadshotellet i Karlstad. Rätten tillägnade hon källarmästaren Fredrik Odéns fru Greta Odén. Hon visste vad hon gjorde för det är en otroligt god och enkel rätt. Lycka till!
Biff Special 4 pers
ca 8 potatisar
1 gul lök
ca 5-600 gram kött; oxfilé, biff eller rostas
2 äggulor
2-3 msk av din favorit senap
0,5-1 dl grädde
smör, olja
salt och peppar
Skala och tärna potatisen i centimeter stora tärningar. Smält smör tillsammans med olja. Stek potatisen så den får lite färg, sätt sedan in den i ugnen på ca 150-175 grader medan du fixar färdigt resten av maten. Tärna också köttet i centimeter stora bitar, hacka löken. Stek lök och kött i smör, salta och peppra. Rör ihop äggulor, senap och grädde och slå på när köttet fätt fin färg. Låt det hela koka ihop sig, det ska bli en aning stabbigt. Klassisk uppläggning är kött på ena sidan av tallriken, potatis på andra. Mitt i mellan läggs tomater. Jag valde att göra en tomatsallad med lite kapris i, pepparrot hade nog varit gott också. En del vill gärna krydda senapsblandningen med dragon, valfritt!
Avnjutes med fördel med en källarsval pilsner!