Det är som sagt tillbehören det kommer an på……
Min mans familj kommer från Ungern. Där äter man mycket friterat och stekt, givetvis också gulasch. Inte så mycket såser och så. Men det behövs ju knappast någon fet stabbig sås till en välstekt schnitzel. Då behöver man istället en del fräscha tillbehör, och det är de väldigt duktiga på i Ungern. Framför allt gör de en väldigt god gurksallad, den påminner om pressgurka lite grann, mycket god!
Idag var min far och hans fru på besök, bestämde mig då för att bjuda på lite Ungern-inspirerat!
Ostpanerad kycklingfilé 4 pers
4 kycklingfiléer
mjöl
200 gram riven ost
3 ägg
2 msk grädde
smör och olja till stekning
Banka ut filéerna till halva tjockleken. Blanda osten med ägg och grädde. Vänd dem sedan i mjölet, och därefter i ostsmeten. Stek dem sedan i olja och smör tills de är gyllenbruna ( ca 2-3 min på varje sida). Krydda med salt och paprikapulver. Låt dem sedan gå efter i ugn 170 grader ca 10 min.
Ungersk gurka
1 gurka
1/2 dl vitvinsvinäger
2 tsk socker
1 vitlöksklyfta
salt och paprikapulver
Skala och skiva gurkan, tunt. (antingen på mandolin, eller som jag; med en osthyvel). Blanda vinäger med socker och pressad vitlök, rör tills sockret löst sig. Häll sedan vinägerblandningen över gurkan och strössla över salt och paprika. Låt gärna stå en sisådär halvannan timme innan servering.
Vitkålssallad
1/2-1/4 dels vitkålshuvud
1 äpple
1/2 rödlök
70 gram valnötter
3 msk créme fraiche
spiskummin, salt och peppar
Strimla kålen, hacka äpplet och valnötterna. Skiva eller hacka rödlöken. Blanda sedan alltsammans med fraichen och smaka av med spiskummin, salt och peppar.
Bacon på det gröna
2 paket bacon
1 paket sugarsnaps eller sockerärtor
1 ask eller påse färsk spenat ( ca 70 gram)
1 klick smör
salt och peppar
Strimla baconet och stek det. När det börjar bli knaprigt ha då i ärtorna och fräs med i några minuter. Ha därefter i spenaten och vänd runt lite. Klicka i smör, salta och peppra. Servera snarast!
jó étvágyat!