Härlig paj!
Citron&Maräng den godaste av goda pajer. Kanske lite trixig att göra; pajskal, lemoncurd och maräng…. Tre krävande moment. Men såklart har jag förenklat det hela lite. Momenten finns kvar men i en mer lättarbetad version, och resultatet? Lika smarrigt som originalet! Det tycker jag iallafall, prova du med!
Helenas citron och maräng ugn ca 180-200 grader
Pajskal;
125 gram smör
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 msk socker
1/2 msk sirap
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vanilj
Fyllning;
2,5 dl grädde
3 ägg
2 citroner skal och saft
1,5 dl socker
Maräng;
6 äggvitor
3 dl socker
Börja med pajskalet. Smält smöret och låt svalna lite. Blanda sedan ihop smör med övriga ingredienser. Tryck ut den med en gång i en pajform. Grädda i varm ugn i ca tio min. Rör sedan ihop alla ingredienser till fyllningen, rör tills äggen är helt spräckta. Både skal och saft från citronen! Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ytterligare i ca 15-20 min. Dax för marängen! Sätt på en lagom kastrull med vatten på spisen, där du ska passa in en lagom skål. Alltså ett vattenbad! Skålen måste vara helt ren och torr. Separera äggen. Se till att absolut ingen gula blir med vitan. Slå i vitan i den rena skålen och slå i sockret. Sätt skålen över kastrullen med kokande vatten. Rör sedan hela tiden tills sockret löst sig och blandningen är genomskinlig. Ta då bort skålen och vispa det hela svalt och du fått en blank , fluffig marängsmet! Du ska kunna vända upp och ner på skålen utan att smeten trillar ut! Toppa sedan den redan goda och fullt serveringsklara pajen med maräng och grädda i ca 5-10 min eller tills marängen fått en gyllenbrun färg. Låt pajen svalna något, den är god att äta lite ljummen, men är lika god kall.
Jag tycker att vispad osötad grädde är ett måste , lite rårörda bär är också fint att ha till.
Sommaräng…..