nu är glada julen slut, slut, slut…..
Jag tycker det var alldeles nyss man tog fram allt det fina jul-och adventspyntet. Nu ska det bort igen. Jag låter iallafall adventsstjärnorna hänga ett tag till, fortfarande ganska mörka mornar och eftermiddagar. Fast nu är vi på rätt sida året, tycker jag! Lite längre dagar och snart lite ljusare dagar framför allt.
Lagade faktiskt inte så mycket julmat i år. Li-Ming ville ha sushi, medan vi andra föredrog sill. Inte ens lutfisk blev det, och inga köttbullar heller, men i mellandagarna lagade vi jättegoda kalvbiffar, som inte har något alls med julmat att göra. Så det passar väl nu!
Kryddiga kalvfärsbiffar ca 4 port
ca 6-700 gram kalvfärs
1 cm färsk ingefära
1/2 lime skal och saft
2 äggulor
3 msk grädde
1/2 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 msk fishsauce
1 skvätt soja
Sätt på ugnen på 175 grader.Finhacka chilin, riv skalet av limen. Riv också ingefäran och vitlöken. Blanda alttsammans med färsen, äggen, grädden och fishsauce. Blanda väl. Forma till till små söta biffar och stek i smör på mellanhög värme ett par tre minuter på var sida. Lägg över biffarna i en ugnsfast form och skvätt över soja. Sätt sedan i dem i ugnen i ca 10-5 min. Vi åt stekta nudlar till. Ett tips är att steka nudlar och grönsaker i pannan du använt till biffarna, mycket goda smaker kvar där. Slå i lite extra olja, fräs på ditt val av grönt och blanda sist i de kokta nudlarna. Kanske krydda lite extra med sweet chili och soya. Gott är också att strössla över lite rostade nötter innan servering!