Ett gott alternativ?
Många är vi ju som serverar lax på vårt julbord. Det är gott, med rökt, gravad, kallrökt och inkokt. Traditioner i all sin ära. Fast ibland är det ju trevligt med något nytt och fräscht bland alla gamla favoriter. Min personliga favorit är inkokt lax. Jag tycker det är gott med den milda mjälla laxen. Varm som kall. Men här kommer ett recept på inkokt lax som är lite mer smakrikt. Lite nya smaker och en självklar rätt på mitt julbord. Kanske på ditt också?
Öl och apelsin brässerad lax. ca 4 hel portioner eller 8-10 mindre. ugn 200 grader
6-800 gram laxfilé
2 dl apelsinjuice ( koncentrerad)
2 dl ljus öl
1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
ca 25 gram pinjenötter
salt och peppar
Mixa ihop alla ingredienser, förutom laxen! och nötterna till en jämn sås. Har du ingen mixer finhackar du chilin och pressar eller river vitlöken och blandar med övriga ingredienser. Lägg laxen med skinnsidan ner i en ugnsfast form och slå på såsen. Låt den gärna stå en halvannan timme innan du ställer den i ugnen. I ugnen ska den vara i ca 15-20 min. Medan den står i ugnen rostar du nötterna i en het torr panna tills de är gyllene och börjar sprida en god doft. Pass på, för det går ganska fort! Laxen kan du äta både varm och kall och kan därför med fördel förberedas 1-2 dagar innan servering. När laxen ska serveras strösslar du nötterna över anrättningen.
Jag valde idag att servera laxen som huvdrätt och förutom wokade grönsaker och ris till åt vi;
Het korianderdip
2 dl créme fraiche
1 tsk röd curry
1 citron ( skal och saft)
1 kruka koriander
salt
Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Blanda tillsammans med fraichen, curryn. Hacka i koriandern, blanda väl och smaka av med salt. Klart!
Fina fisken!