Italienskt till Nyårsafton?
Om man ska gäster till middag är det ju ganska skönt om man slipper stå i köket halva kvällen. Samtidigt vill man ju bjuda på något riktigt gott och kanske lite lyxigt. Till nyårsafton tänker jag bjuda på: Bruscetta med ett glas mousserande till förrätt, den serveras när gästerna kommer och inte vid bordet. Till varmrätt serverar jag saltimbocca, en mycket god rätt som kan förberedas dagen innan. Så tiden i köket reduceras avsevärt, men resultatet blir ändå otroligt bra. Till dessert blir det boule neige (snöboll), helt enkelt en kula sorbet som serveras i vida champagneglas och vid servering slår man på mousserande vin, cider eller pommac. Jag brukar använda citron- eller flädersorbet. Mycket god och lyxig dessert i all sin enkelhet!
Paprikabruscetta ca 4-6 pers
2 röda paprikor
2 burkar sardeller
1 burk tapenad ( jag brukar använda den med chili i)
vitt bröd
olivolja
Sätt ugnen på 200 grader. Skär paprikan i stora bitar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över lite olivolja och sätt in i ugnen. Rosta dem i ca 10-15 min, ta sedan ut dem och lägg i en plastpåse som du försluter, det underlättar skalningen. Skär brödet i lagom portionsbitar, ringla över lite olja och rosta brödet i ugnen. Ta upp paprikan ur påsen och dra bort skinnet. Bred sedan på tapenaden på brödet, lägg på en paprika bit och 1-2 sardeller på varje.( Jag gjorde också tomatbruscetta; finhackad tomat, basilika, salt och peppar, olja, balsamico och rosmarin, lite hyvlad parmesan) Allt går att förbereda, förutom rostningen av brödet.
Saltimbocca med ljummen zucchinisallad ca 4 pers
6-700 gram kalvytterfilé
8-10 skivor parmaskinka
färsk salvia (är lite svårt att få tag på, jag fick lov att ta ett paket frysta italienska örter istället)
2 msk kalvfond
3 dl vin
vatten
citronskal
smör
olivolja
salt och peppar
Skär köttet i portionsbitar, så att du får ut minst två per portion. Banka sedan ut dem, tänk schnitzel. Lägg sedan på en skiva parma och 1-2 blad salvia på varje skiva. Vik köttet dubbelt så att skinka och örter hamnar inuti. Fäst sedan med tandpetare.( Så här långt kan du förbereda.) Smält smör tillsammans med olivolja i en panna, ganska rikligt med fett. Salta och peppra köttet. Bryn på bitarna på båda sidorna. Slå sedan på kalvfond och vin. Fyll sedan upp vatten så att det precis täcker köttet. Låt puttra i ca 5-10 min. Ta sedan upp dem och ta ur tandpetarna. Låt skyn reducera lite, riv sedan i skal från en citron. Klicka i 1-2 msk smör och vispa. Servera två bitar per man och slå ett par tre matskedar över köttet av den goda skyn.
Ljummen sallad ca 4 pers
1 zucchini
1 citron
0,3-0,5 kg bladpersilja
olivolja
salt och peppar
Skiva zucchinin, grovhacka persiljan. Riv skalet av citronen. Pressa citronsaften över zucchinin och blanda i persilja och citronskal.( Om du inte ska rosta med en gång klara sig blandningen i kyl minst en dag. )Lägg blandningen på en plåt, ringla över rikligt med olivolja, salta och peppra. Rosta i ugn 200-250 grader ca 10 min. Servera ljummen.
Till kalven serverade jag risotto med vitlöksgräs, men pasta eller gnocci skulle oxå vara gott till!
Gott slut och Gott nytt!