Måndagsssssoppan..
En kall, grå måndag..ingen inspiration. Trötta, stressade och hungriga, vad göra? Inte mycket mat i kylen heller, orka gå till affären nu.. Det är redan becksvart ute. Känns igen? Jag rotade iallafall fram några gamla potäter, lite ledsen ruccola och en bortglömd limefrukt. I frysen hittade jag såndäringa portionsfryst lax. En soppa med lax och lite ruccola? Ja, det fick det bli. Och gott blev det, inte en droppe kvar på Li-Mings tallrik, och det bästa var att det gick på under 20 minuter att laga. Prova du med. Soppan kan du äta utan lax eller med rökt skinka, kyckling, räkor, köttfärs, mm, mm….
Krämig potatissoppa med syrlig ruccola ca 4 port ugn 200 grader
ca 400-500 gram potatis
2 vitlöksklyftor
2 msk vittvin
2 dl grädde
ev 1 dl mjölk
4 portionsbitar laxfilé ( à 125-175 gram)
olivolja
salt och peppar
Syrlig ruccola;
ca 15-20 gram ruccola
ca 3-4 msk olivolja
skal och saft från en lime frukt
några blad basilika
1/2 tsk wasabi
Skala och koka potatisen tillsammans med vitlök, vatten, vin och lite salt. Lägg laxen på en plåt eller dylikt, krydda och ringla över lite olivolja. Sätt in i ugnen i ca 10-15 min. När potatisen kokat mjuk, mixa och slå på grädde och ev mjölk för rätt tjocklek. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Riv skalet av limen, blanda med ruccolan och basilikan. Ringla över olivoljan och saften från limen. Mixa sedan tillsammans med wasabin till en slät kräm, smaka av med salt. Lägg laxen i botten på en djup tallrik, slå på den varma soppan och droppa i lite av ruccolan. Ät och njut!
Soppa på en spik…