Långjäst bröd – Ett gott och enkelt bak
Ett gott nybakat långjäst bröd är aldrig att förakta.
Det här brödet är väldigt enkelt att göra och blir saftigt, tack vare det rivna äpplet. En hård skorpa på brödet tycker jag är väldigt gott också.
Den enda lilla nackdelen är väl att det ska jäsa ett bra tag, ca 4 timmar totalt.
Men den som väntar på nåt gott!
Långjäst bröd.
Ugn 250-200 grader ca 40 min
1 dl mjölk
4 dl vatten
1 pkt jäst
3 msk olja
1 msk socker
1 msk salt
1 äpple
ca 1,5-2 l siktat dinkelmjöl
Grovriv äpplet, behövs inte skalas. Blanda jäst, olja, salt, socker och äpplet. Blanda tills jästen löser sig. Värm mjölk och vatten till ca 38 grader. Slå på vätska på jästen och blanda ordentligt.
Arbeta sedan in mjölet, gärna med en bakassistent. Arbeta sedan degen i ca 10-15 min. Den ska vara ganska lös och elastisk. Lägg sedan över degen i en stor och rymlig skål eller bunke. Täck med lock eller plast. Låt degen jäsa i 2 timmar.
Mjöla ett bakbord och slå ut degen där på. Arbeta inte degen för hårt nu, utan bara platta ut den lite tills den är ca 3-4 cm hög. Den ska nu jäsa ytterligare två timmar, utan bakhandduk. Gå och titta till den fyra, fem gånger. Vik då in kanterna mot mitten och forma till den lätt.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en långpanna eller ugnsfast form i botten på ugnen. Efter två timmar forma till degen till önskad bröd form. Lyft försiktigt över på en plåt och in i mitten av ugnen. Slå ca 1,5 liter kallt vatten i den nu riktigt heta långpannan. På så vis får du en bra ångeffekt och brödet kommer nu att få en fin hård skorpa.
Sänk värmen efter tio minuter till 200 grader. Brödet tar ca 40-60 minuter beroende på storleken. Bäst är att sätta i en termometer efter ca 20 minuter. När tempen är uppe i 98 grader är brödet klart!
Låt det då svalna lite på galler innan du sätter tänderna i det.
Ljuvligt gott!