Varma dagar….
Sol,värme och hetta. Inte är man speciellt hungrig under dagarna, men när solen är på väg ner börjar hungern komma. personligen vill jag inte stå i köket för länge och laga mat, men är ändå sugen på något smarrigt. Var nyss i Göteborg en sväng, vi gick ut och åt en del. En av kvällarna beställde min syster in en bookmaker. Alltså en toast med oxfilé, dijon och pepparrot. Hur gott som helst. Det finns nog lika många recept på bookmaker som det finns restauranger som serverar toasten. Huvudingredienserna är iallafall; oxfilé, dijon och pepparrot. Sen är det bara upp till en själv vad mer man vill ha på. Bacon, stekt ägg, bearnaise och pommes är populära tillbehör. På restaurangen i Göteborg serverades det även kapris till, urgott!
Här får ni ett tips på min bookmaker.
Min alldeles egna bookmaker vi var 3 vuxna som åt
Tomatsallad
2 tomater
ca 10 cocktail tomater
1 rödlök
1/2 burk kapris
1-2 tsk sambalolek
salt och peppar
olivolja och vitvinsvinäger
Skiva tomaterna och dela cocktailtomaterna på hälften. Hacka rödlöken. Blanda alltsammans med oleken, oljan, vinägern, kaprisen och smaka av med salt och peppar. Låt salladen stå och dra medan du fixar toasten.
Bookmakern
Oxfilé ca 100-150 gram per person
6 brödskivor
1 lök
1 rejäl klick smör
2,5 dl grädde
2 msk dijon
riven pepparrot
några salladsblad
salt och peppar
Börja med att finhacka löken. Fräs sedan löken i smöret så den blir mjuk och gyllenbrun. Klicka sedan i senapen och fräs runt, nästan så den sätter sig lite i botten.(ljuvliga dofter uppstår). Slå på grädden och salta och peppra lite. Sänk värmen och låt den stå och koka ihop sig lite, det ska bli som en stuvning. Skala och riv pepparroten. Grilla eller stek på köttet, rosta eller smörstek brödskivorna. Montera det hela; brödskiva, salladsblad, köttbit, stuvning, brödskiva. Servera tomatsallad och pepparroten vid sidan om.
Önskar eder alla en ljuvlig sommar!