En fräsch och lätt GI-vänlig liten Lax
Nu var det ju väldigt längesedan jag lade upp nåt här på bloggen, men det ska jag ändra på.
Här kommer ett recept på en lättlagad lax, lite GI-vänlig för den som vill. Den passar också alldeles utmärkt att servera med bulgur, cous-cous eller potatis.
Såsen som jag gjorde till är också god att ha till rökt kött eller kyckling.
Grönsakerna i den varma salladen går givetvis bra att byta ut mot dina egna favoriter!
Lax med ljummen Blomkålssallad
ca 4 port
Laxen:
Ugn 200 grader
ca 6-800 gram lax
1-2 tsk dill
1-2 tsk persilja
1-2 tsk rosmarin
salt och peppar
olivolja
Jag använde torra örter, men färska går ju bra också, såklart.
Mortla ihop alla kryddor tillsammans med ca 3 msk olivolja. Gnid sedan in laxen med Kryddblandningen.
Lägg laxen i en långpanna eller dylikt och ställ in i varm ugn (200grader).
Låt den vara inne i ca 10-15 min, eller tills innertemperaturen är 55-58 grader.
Såsen:
1/2 burk syltlök
1/2 citron, skal och saft
1 burk créme fraiche eller gräddfil
1 msk dill
salt och peppar
Mixa syltlökarna (utan spad) och låt rinna av lite i en sil. Lägg sedan i lämplig skål.
Riv sedan över citronskal, pressa över citronsaft och den hackade eller torkade dillen.
Blanda i créme fraiche och smaka av med salt och peppar. Klart!
Ljummen sallad:
4-5 dl kantareller
1/2 blomkålshuvud
ca 75-100 gram sockerärtor
1-2 msk pinjenötter
2 stora tomater
smör
2 msk vinäger
salt och peppar
Dela blomkålshuvudet i mindre buketter och skär tomaterna i klyftor. Smält smör i en stekpanna och lägg i pinjenötterna, rosta dem tills de börjat få lite färg, lägg då i kantarellerna.
Stek dem tills de nästan känns färdiga, lägg då i blomkål och stek dem i ca 3 minuter innan du lägger i sockerärtorna och tomaterna samt steker hela salladen i ytterligare 3-4 min.
Smaka av med salt och peppar och slå över ca 2 msk vinäger.
Servera genast till laxen!
Mmmm, som sommar!