Fallfrukt…
Alla trädgårdar dignar utav frukt, utom möjligtvis min. För som så många andra har jag inga äppelträd men dock givmilda vänner! Fick häromdagen en hel papperskasse full med härliga höstäpplen. Vad göra med alla äpplen? Mos, chutney, klyfta och frysa in, marmelad… ja, jag går och funderar alltmedans jag tuggar i mig ett eller ett par äpplen. Bröd kan man ju baka på det mesta, så här kommer ett bra höstrecept. passar bra till en god ost, gärna en chévre eller till soppan!
Äppelbröd med kummin 180 grader 40 min
2 äpplen
1 dl linfrö
1/2 dl sirap
2 tsk kummin
2 tsk salt
1 påse torrjäst (50 gram färsk)
50 gram smör
o,5 l vatten
1,2 l rågsikt
Skala och hacka äpplet. smält smöret och värm vattnet till ca 40 grader. Blanda alla ingredienser, utom mjölet i asssistenten, kitchen aid eller en stor bunke. Blanda sedan i mjölet pö om pö och arbeta ihop väl. Arbeta degen gärna ett par minuter. Låt den sedan jäsa i ca 30 min. Smöra och mjöla två brödformar och stjälp upp degen där. Låt sedan jäsa i ca 30 min till. In i ugn 180 grader i ca 40 min. Jag brukar sätta i en kött termometer efter en stund, den ska visa 96-98 grader. Då är brödet färdigt. Samtidigt som jag sätter in brödet slänger jag in ett par tre stycken isbitar i botten på ugnen. Det gör jag för att få lite ångeffekt och på såvis få en lite krispigare yta på brödet!
Vi ses igen!