Festivalyra med vegetariskt och laktosfritt
Har för tillfället två ljuvliga tonårstjejer som inneboende, de huserar i källaren. Där nere luktar det schampo och bubbelgum. Det ligger drösvis med kläder överallt. De är givetvis här för att gå på Peace&Love.
Ute till sent på natten och upp tidigt, för de fungerar nämligen som barnvakter också, medan vi vuxna jobbar. De får alltså ta hand om sin lill-kusin hela dagarna. Men imorgon får de ledigt, nu stundar helg och semester. Vi övriga icke festivalare tänker åka iväg tidigt till stranden, då sover de två ljuvliga. De får helt enkelt rå sig själva.
Men jag vill ändå försäkra mig om att de får i sig något ordentligt innan de drar iväg, och det har jag precis lagat färdigt. En av flickorna är vegetarian och den andra är laktosintolerant. Så det här var vad mitt skafferi kunde åstadkomma efter de kraven:
Hannas och Miras sommargryta
3-4 potatisar
2 vitlöksklyftor
1-2 morötter
1 rödlök
1 burk kikärtor
1 burk kokosmjölk
1 buljongtärning
vitkål
2 tsk gul curry
1 tsk chilipulver
1 tsk grön curry
Skala potatis, lök, vitlök och morot. Dela potatisen i 4, hacka vitlöken. Hetta upp en panna med olja och fräs potatisen med vitlök och kryddor. Fräs tills det börjar dofta gott och potatisen fått lite färg. I med buljongtärningen och slå på vatten så det nästan täcker.
Låt det hela småputtra medan du skivar moroten och rödlöken, strimlar vitkålen och häller av kikärtorna. När potatisen är nästa färdig slår du på koksmjölken och de övriga grönsakerna förutom vitkålen, låt det hela koka upp och sedan ytterligare i 5-10 min eller tills potatisen är lagom mjuk.
Smaka av med salt och till sist vänd ner den strimlade vitkålen. Grönsakerna kan du givetvis ersätta med dina egna favoriter eller de ditt kylskåp bjuder på för tillfället.
Gott att servera till är basmatiris, couscous eller bulgur.