Förkylningstider!!!!
Usch, nu är det den tiden på året, när de flesta går runt och snörvlar! Jobbigt! Allt känns lite jobbigt faktiskt. Till och med att laga mat, orkar liksom inte ta sig den tiden. Men om man tar sig i kragen ett par timmar och ställer sig vid spisen, så kan man fixa till en underbart god kycklingsoppa, en riktig förkylningssoppa eller tröstmat som min matguru Nigella Lawson kallar det. Den kan man sen gå och sörpla på flera dagar!
Tröstsoppa
Grundbuljongen;
1 hel kyckling
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 palsternacka
2 morötter
3-4 pepparkorn
2 lagerblad
1 citrongräs ( kan uteslutas eller bytas ut mot persiljestjälkar)
ca 1 msk salt
Gott att stoppa i;
röd paprika
blekselleri
morot
sockerärtor
cocktailtomater
champinjoner
Också gott att slå i; en skvätt kokomjölk, grädde eller krossade tomater
Också gott att krydda upp med; röd, grön eller gul curry, färska örter, vitlök, kummin
Dela den råa kycklingen i mindre delar. Halvera den och lossa låren och halvera den sedan igen. Stoppa i en stor kastrull. Skrubba rotfukterna och skär dem i ganska stora bitar. Halvera löken och vitlöken, du behöver inte skala dessa. Stoppa allt i grytan tillsammans med chilin och övriga kryddor. Täck med vatten och koka upp. Låt sjuda i ca 2-3 timmar. Skumma av buljongen lite då och då. Efter 2-3 timmar ta av grytan från spisen, fiska upp kycklingdelarna, lägg på ett fat för att svalna något. Sila bort grönaskerna och kryddorna. Plocka rent allt kött från kycklingen. Om du vill kan du nu kyla ner buljongen och lyfta bort allt fett, som kommer att lägga sig som ett lock över vätskan. Jag brukar inte göra så, det finns så otroligt mycket smak där. Så! Nu har du en mycket bra grund för en härlig soppa. Det är bara att koka upp buljongen, stoppa i kycklingköttet, krydda med favorit kryddan din. Stoppa i skurna grönsaker i munsbitar. ( jag valde paprika, morot och blekselleri tillsammans med extra röd chili). Smaka också av om du vill ha mer salt i. Njut och krya på dig!
ATTTJO!!!