Gammalt beprövat i nytappning…
Sju sorters kakor, är det någon som bakar det nu förtiden? Känns det lite förlegat? Syltkakor, kolasnitt, bondkakor, drömmar, brysselkex, havrekakor och schackrutor! Det är ju så gott och lätt! Det handlar egentligen om att gör en sats mördeg och sedan utveckla den efter tycke och smak. Smaksättare kan vara; mandelmassa, nöthack, choklad, korinter, en tsk sirap, kanel, kardemumma etc…
På jobbet är det en ganska stor efterfrågan på just småkakor. Kanske för att det känns lagom stort efter en lunch, bara något sött, litet till kaffet. Har fått frågan ett antal gånger, om jag inte skulle kunna baka schackrutor. Visst är de goda, men jag ville ändå prova en lite lyxigare variant. Så i den vita degen hackade jag ner vit choklad och i den mörka både choklad och kakao. Jag gjorde också kakorna en aning större, men det behöver ju inte ni göra! Lycka till.
Pimpade schackrutor. ca 20 stora. ugn 175 grader
5 dl vetemjöl
0.75 dl socker
200 gram smör
3 tsk vaniljsocker
0,5-1 dl av vardera vit och mörk choklad
2 msk kakao till den mörka halvan av degen
Hacka chokladen ganska fint.Lägg de torra ingredienserna i en bunke och arbeta in smöret. Dela sedan degen i två lika stora delar. Arbeta sedan in den vita cholkaden i den ena och i den andra kakaon och den mörka chokladen. Rulla ut degen i fyra lika stora längder. Lägg en ljusa bredvid en mörk och tryck ihop dem lite lätt. Lägg sedan en mörk ovanpå den ljusa och en ljus ovanpå den mörka. Tryck ihop dem alla fyra lite lätt. Låt rullen vila i kylen sisådär en tio minuter innan du skär dem i 0,5-1 sm tjocka skivor. Grädda dem i ca 10-15 min. Låt dem svalna på plåten innan du tar upp dem.
Försvinnande goda!