Rom, choklad och chili…
En maffig,rik och lite annorlunda chokladkaka. Smakar mycket chokladigt och med en liten
twist av chili. Då kakan är så smakrik och mäktig kan man räkna att den räcker
till minst tio personer. Den passar bäst att ha som en dessert efter en god
måltid och kanske inte lika bra att servera till eftermiddagskaffet. Gott till
är en kula vaniljglass eller lite nyvispad grädde. Det går givet vis alldeles
utmärkt att skippa chilin i kakan, men då förlorar men det där lilla extra
tycker jag!
Het chokladkaka. Ugn 175 Grader
175 gram rumstempererat smör
3 dl socker
2 tsk vanilj
0,5 dl sirap
1,5 dl kakao
1 nypa salt
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
200 gram mörk choklad
1 röd chili
Dela chilin
och skär bort kärnorna, finhacka den. Grovhacka chokladen. Vispa smör, socker
och vanilj, vitt och fluffigt. Tillsätt sirap och kakao. Knäck i äggen 1 och 1
under omrörning. Blanda i mjöl och salt. Blanda sist i chilin och choklad.
Grädda i en smord, mjölad form med avtagbara kanter i ca 20-25 min. Låt den
svalna innan du har på glasyren….
Glasyr;
100 gram smör
1,5 dl socker
1,5 dl sirap
6 msk grädde
100 gram mörk choklad
3 msk rom
Koka ihop smör, socker, sirap och hälften av grädden. Låt koka i 10-15 min. Låt sedan svalna
och bryt ner chokladen i hopkoket. Rör tills chokladen är smält, blanda sedan i
rom och grädde. Bred sedan på glasyren över kakan.
Kärlek het som chili!!!