Oj,vad vi åt…
Jag skrev ju häromsistens om kött, sås och potatis. Och hur gott det är. Då blev det ju inte riktigt det jag lagade, men igår då åt vi en klassisk stek.
Vi är några stycken som gick ihop och köpte nötkött från en bonde i Nås. Så nu är hela frysen full. Tog i förrgår fram ytterlår som jag tänkte att vi skulle äta. Men det föll sig så att vi blev bortbjudna på middag den dagen. Så när vi kom hem på kvällskvisten låg fortfarande steken ostekt så att säga. En stek tar ju ändå ett tag att tillaga, inget man kanske slänger ihop lite snabbt en eftermiddag efter jobbet. Så mitt tips är att laga till den kvällen innan , som jag gjorde. För när jag kom hem igår behövde jag bara skiva steken, slå lite grädde i skyn och koka potatis. Det blev en riktig festmåltid!
Oxstek med smak av senap ugn 150 grader
Ytterlår 1 bit på knappt 2kg
salt och peppar
1,5 tsk senapsfrö
1/2 flaska rött vin
o,5 dl fond( jag använde italiensk kalvfond från bong)
3 – 5 dl vatten
5 vitlöksklyftor
Skär bort eventuella senor och fett från steken. Salta och peppra. Stek den runt om. Använd en en ugnsfast gryta med tillhörande lock. Mortla senapskornen, dela vitlöksklyftorna. Klä in ovansidan av steken med baconskivorna. Slå på vin, fond och vatten så att det nästan täcker hela steken. I med vitlök och senapsfrö. In i ugnen på 150 grader i ca 2 timmar. ta sedan av locket och höj upp tempraturen till 175 grader och låt steken stå i ca 30 minuter till. Sedan lät jag steken svalna i grytan med locket på, för att sedan skiva den dagen efter och värma i ugnen under folie.
Såsen;
Koka upp skyn efter steken, slå på ca 2,5 dl grädde och 1 dl créme fraiche. Låt koka ihop. Klicka sedan i 1-2 tsk dijon senap. Red av med maizena och sila såsen om det behövs. Enklare och godare kan det knappast bli!
Som på farmors tid.