Snabb och god vardags-pasta!
Varför ”Vardags-pasta”?
När jag gick i skolan dök det ibland upp en rätt på matsedeln som hette ”Trädgårdsmästargryta”. Minns att jag tyckte väldigt mycket om den. Det var en tomat-baserad sås, med tonfisk och några små gryn. (som jag nu måste tro var korngryn, visste man ju inte då, 8 år gammal)
Har tänkt lite på den där maträtten…
Varför kallades den Trädgårdsmästargryta?
Den innehöll just inga grönsaker, mer än tomat då. Och tonfisk? Inget som hör hemma i trädgården direkt. Skulle vara korngrynen då, men inte har man korn i trädgården, eller? Eller var det så att det var trädgårdsmästarens favoriträtt? Nåja, en av mina favoriter var det iallafall. i skolan fick vi ris till. Jag struntade i grynen, lade till lite paprika och serverade pasta till.
Lika god som jag vill minnas denna vardags-pasta!
Trädgårdsmästarens gryta.
Ca 2-3 port
1 burk krossade eller passerade tomater
1 burk tonfisk
1 vitlöksklyfta
1/2 röd paprika
1/2 kruka basilika
2 tsk socker
lite pressad citron
salt och peppar
smör eller olivolja
Parmesancréme
4 msk riven parmesan
4 msk créme fraiche
salt och peppar
Finhacka paprika, vitlöksklyftan och basilikan. Stek dem i några minuter i olja eller smör. Strö över sockret och pressa över citronen, låt fräsa ytterligare någon minut. Slå på tomaterna och låt puttra ihop i ett par 3-4 minuter. Häll av tonfisken och rör i den också. Låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.
Crémen: Riv parmesanen och rör ihop den med créme fraiche. Smaka av med salt och peppar, lite pressad vitlök är också fantastiskt gott att ha i.
Klicka över pastan vid servering.
Tack till alla ”bambatanter”