Till alla hjärtans dag eller vilken annan dag som helst…
Snoddas, mockarutor eller kärleksmums. Kärt barn har många namn. Jag väljer (så klart) att kalla min kaka för kärleksmums. Härligt namn på en härlig kaka. Rik på chokladsmak och med en touch av kaffe. Den allra godaste kärleksmumsen ( fast de kallade den mockaruta, vill jag minnas) åt jag på Focus här i stan. Den var ganska kompakt och lite kladdig. Min version är lite fluffigare och lite smuligare i konsistensen. Men ack så god!
Det här är ett ganska stort recept som blir en stor och hög kaka. Jag använde en form på 25×30 cm. Går bra att baka i långpanna också men då blir ju tiden i ugnen kortare. Vill du halvera receptet går det bra. Att halvera ägg kan ju vara lite svårt, och onödigt. Ta två hela ägg istället.
Kärleksmums. ugn ca 180 grader i ca 30 min.
3 ägg
4 dl socker
200 gram smör
2 dl mjölk
0,5 dl sirap
5 msk kakao
6 dl mjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vanilj
Glasyr:
100 gram smör
5 msk starkt kaffe ( mocca eller espresso)
2 msk kakao
2 tsk vanilj
6 dl florsocker
Ev garnityr: kokos, strössel, dajm, krossad polka eller riven vit choklad.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret, häll i sirapen och låt det koka ihop, slå på mjölken och vispa i kakaon. Låt bli hett. Häll i en fin stråle över äggen medan du vispar ordentligt. Vispa sedan i mjöl, bakpulver och vanilj. Häll över i en välsmord form eller med bakplåtspapper i. Baka av i ca 30 min i 175-200 grader. Låt svalna.
Glasyren: Smält smöret, ha i kaffet och kakaon, vaniljen. Rör till en klumpfri smet. Vispa sedan i florsockret. Häll över den avsvalnade kakan. Strössla över ditt val av garnityr. Jag valde klassisk kokos. (och små söta chokladhjärtan)