Åsas heta tips!
Min storasyster i Göteborg pratade om ett recept hon läst i GP, och sedan provat. Resultatet hade blivit till belåtenhet, jag tyckte det lät otroligt gott. Så jag lade själva idén på minnet och provade själv idag.
Alltså thaikryddade köttbullar med jordnötsås. Jag tyckte det blev väldigt gott. Fördelen med även detta recept är att man själv kan utveckla det efter tycke och smak. Så här gjorde jag;
Åsas thaibullar med krämig sås till 4-5 pers
Köttbullar;
4-500 gram nötfärs( Åsa använde fläskfärs, tror jag)
1 tsk ingefära
1 tsk gul curry
1/2 tsk röd curry
1/2 röd chili (kan uteslutas om man inte gillar starkt)
2 msk hackad färsk koriander
1 äggula
3-4 msk grädde
salt och svartpeppar
Hacka koriandern och chilin fint och blanda med de övriga ingredienserna och färsen. Salta och dra några tag på pepparkvarnen. Rulla till lagom( i ditt tycke) stora köttbullar. Stek med fördel i smör. Medan du gör det kan du fixa såsen, som går på ett kick!
Såsen;
drygt 1/2 burk kokosmjölk
2 msk ”crunchy” jordnötsmör
2 tsk fishsauce
1-2 tsk röd curry
1 tsk gul curry
1 limefrukt, saft och skal
1 msk tomatpuré
ev lite vatten
salt,soya och peppar
Blanda allting utom vatten, salt,peppar och soya i kastrullen. Vispa ut och låt få ett rejält uppkok ett par tre minuter. Smaka av med salt, soya och peppar. För tjock? Spä med vatten.
Är det barn inblandade tror jag man kan skippa såsen( varken Åsas härliga lilla Manfred eller min lilla li-Ming tyckte att den tillförde något gastronomiskt). Då kan köttbullarna säkert avnjutas ”bara” med wokade färska grönsaker kryddade med sesamolja och gott buljongkokt basmatiris. Vi åt rätten i sin helhet idag med wokade nudlar och åtminstone jag tyckte såsen var en klar hit!