Den godaste grytan är väl värd att vänta på
En god kvinna reder sig själv, så också den godaste grytan!
Det måste ju vara den enklaste matlagningen som finns. Nåväl, den tar ju lite tid på sig att bli färdig men den är väl värd att vänta på. Man kan ju ( om man orkar) göra grytan så gott som klar på kvällen, för att kunna ätas dagen efter. Otroligt skönt att komma hem efter jobb och diverse sport- och fritidsaktiviteter och veta att maten är liksom klar!
Bara att koka lite potatis, pasta eller bulgur till!
Se det här receptet som lite av ett grundrecept. Du kan i stort sett ha i vad du vill, morötter, lök, palsternacka, etc.
Vi åt den helt ”plain”, så att säga. Bara med en klick yoghurt, hackat äpple och rödlök till.
Den godaste grytan.
ca 4 pers
6-800 gram nötkött( fransyska, högrev el liknande)
1 tub tomatpuré
2 msk socker
1 msk bockhornsklöver el gul curry
2 tsk hel fänkål
ca 10 st kryddpepparkorn
3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater, eller 4 färska tärnade
4 msk kött fond
ca 3 dl rött vin
vatten
salt och peppar
Tärna köttet och stek i lämplig gryta. Salta och peppra. Pressa vitlöken och mortla sedan tillsammans med bockhornsklöver, kryddpeppar och fänkål. Ha i tomatpurén i grytan och stek med tillsammans med sockret.
Stek även med de mortlade kryddorna. Slå på fonden och tomaterna. Häll också med vinet. Slå på så mycket vatten att det täcket köttet helt. Låt nu grytan puttra i minst två timmar eller tills köttet är riktigt mört.
Smaka eventuellt av grytan med mer socker, salt och peppar.
Håll grytan kokande!