Enkel mat, kanske för sommarstugan….
Nästan alla har väl ett våffeljärn stående i något skåp. Vi plockar kanske fram det till självaste våffeldagen, kanske någon mer gång då och då. Framför allt älskar ju de flesta barn våfflor. Själv tycker jag att det är lite mer efterrätt, jag vill gärna äta något mer matigt. Men orkar man stå och laga två olika maträtter? Bara för att man vill ge de ljuvliga små deras efterlängtade våfflor….Man kanske kan göra våfflor lite mer matiga?!!
3xVåffla beräknat till ca 4 pers
Förrättsvåfflan
ca 4 dl färdig våffelsmet
3 msk riven västerbottenost ( el annan lagrad ost)
2 msk färsk dill
3 msk créme fraiche
1 rödlök
150-200 gram skalade räkor
1 liten burk stenbitsrom
Riv osten och hacka dillen. Blanda sedan i de bägge i våffelsmeten. Finhacka rödlöken och skala räkorna. Grädda sedan våfflorna i väl inoljat järn. Lägg upp räkorna tillsammans med lök, créme fraiche och stenbitsrom och servera genast.
Varmrättsvåfflan
ca 4 dl färdig våffelsmet
1-2 potatisar
2 paket bacon
1 burk créme fraiche
0,5-1 dl frusna lingon
Skala och finriv poatisen, blanda sedan i den i smeten. Stek baconet. Grädda våffelsmeten i väl inoljat järn. Rör ihop lingon och fraichen, resultatet blir som en lingonglass! lägg bacon och glassen på våfflan och servera gärna med något grönt till.
Efterrättsvåfflan
ca 4 dl färdig våffelsmet
1 msk vispad grädde
2 tsk vanilj
ca 1 liter jordgubbar
50 gram hasselnötter
1 msk smör
1 msk socker
1 msk sirap
0.5 liter vaniljglass
2 msk frangelicolikör, eller någon annan favorit.( baileys, kahlua..)
Vispa grädden och blanda i den och vaniljen i smeten. Hacka nötterna fint.Ta gärna ut glassen lite innan så den är ganska mjuk och medgörlig. Kvarta jordgubbarna och strö en aning socker över. Smält smöret i en stekpanna, ha i sirap och socker. Lägg i nötterna och låt dem blandas runt en stund. Grädda våfflorna. Lägg i jordgubbarna tillsammans med nötblandningen så de blir lite ljumna. Rör slutligen i likören i glasssen och blanda väl. Servera genast!
Glad sommar!