En riktigt god saffranskaka till glöggen.
Vi har inte kommit igång vare sig med pepparkakor eller saffransbullar.
Men däremot har jag bakat en väldigt smarrig saffranskaka, med saffran, lavendel och citron. Väldigt bra kombination av smaker. Kakan blir en blandning på cheesecake och maräng, krämig och spröd på samma gång.
Hade också i lite kardemumma, tror säkert att kakan skulle bli god med lite ingefära i också. Då skulle man nog skippa lavendeln dock.
Prova er fram, vad ni själva tycker!
Citron- och saffranskaka
175 grader ca 30 min
2 ägg
1 dl socker
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vanilj
1 msk kardemumma
Fyllning:
1,5 dl grädde
2 ägg
0,75 dl socker
1 pkt saffran
1 citron, skal och saft
Topping:
2 tsk lavendel
2 tsk socker
Vispa ägg, socker och vanilj riktigt fluffigt. Ha sedan i mjöl, kardemumma och bakpulver, rör ut tills smeten är klumpfri. ”Bröa” en form ( helst löstagbara kanter) med mjöl, socker och kardemumma.
Slå sedan i smeten. Rör ihop saffran, ägg, grädde och socker. Riv sedan i citronskalet och pressa i saften. Rör tills saffranet har löst sig och fyllningen är härligt gul.
Ringla sedan i fyllningen över kaksmeten. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, i ca 30 min. Mortla ihop lavendel och socker.
När det gått ca tio minuter av gräddningen, strössla då över lavendel- och sockerblandningen. Ta ut kakan och låt den svalna något.
Servera gärna med någon god glass, typ rom-russin.
Ju(v)ligt god!