Vi bakar kladdkaka på mitt egna sätt, och det blir underbart gott
I dag blev det kladdkaka!
Vi hade (eller rättare sagt jag hade) tänkt baka saffransbullar. Men Li-Ming tyckte det skulle ta för lång tid med jäsning och allt. dessutom är det ju inte lika gott att slicka skålen…
Jag vet att det finns ungefär lika många recept på kladdkaka som det finns personer som bakar dem. Men jag tänker iallafall dela med mig av mitt eget recept på kladdkaka. Som de flesta av mina kakrecept kan man addera nästan vad som helst, typ; Lingon, lakrits, mintchoklad, chili, apelsin och så vidare.
Receptet är på två ganska stora kladdkakor. Jag delade sedan upp smeten i två mindre skålar en till mig och en till Mingan. Li-Ming valde nonstop, mörk choklad och strössel i sin. Jag valde 2 tsk av vardera; ingefära, kanel, kardemumma. Sedan glaserade jag dem. Li-Mings med chokladglasyr (kokade upp lite grädde som jag sedan smälte mörk och vit choklad i) och min med saffranskola och nötter.
Helenas Kladdkaka
ca 180 grader i ca 20 min
300 gram smör
9 dl socker
2,5 dl kakao
2 tsk vanilj
1 nypa salt
6 ägg
4,5 dl mjöl
Smält smöret och vispa ihop det med socker, kakao, salt och vanilj. Tillsätt sedan äggen 1 och 1. Ha till slut i mjölet. Nu kan man alltså ha i vad man vill. Ska du ha i bär rekommenderar jag att du mjölar dem lite först.
Häll i mjölad form och grädda mitt i ugnen ca 20 min, beroende på vilken omkrets din form har, plattare kaka= högre temperatur, kortare tid. Högre kaka= lägre temperatur, längre tid.
Glasyr: (till en kaka)
75 gram smör
0,75 dl muscavado socker (farin eller vanligt funkar så klart alldeles utmärkt)
2 msk grädde
0,75 dl honung
nötter, kokos eller lingon är gott att blanda i någon dl. jag blandade i 1 dl hasselnötter och 1 paket saffran.
Lägg allt i en kastull och låt koka ihop, tills socker och smör smält och därefter ytterligare någon minut. När det är ca 5 minuter kvar på kakan i ugnen tar du ut den och slår på glasyren, stoppar in kakan igen i ytterligare 5 min.
Klart!
Söt och Sötare!