Enkla och söta praliner som julgodis
Inför första advent, har jag provlagat lite praliner som julgodis. Bara för att se vilka som faller en bäst på läppen. Mycket söta är de och med lite enkla genvägar såsom: Dajm, marshmallows, polkagrisar, nötter och after eight. Ni får prova och se om ni också hittar någon riktig god favorit bland alla olika praliner.
Som vanligt med mina recept är de grunder. Så ni kan egentligen stoppa i vad som helst. Egna favorit-kryddor, likörer, torkade frukter eller nötter. Lycka till.
Den mörka:
2 dl grädde
2 dl farinsocker
600 gram mörk choklad
50 gram rumstemperart smör
2 st dubbeldajm
flagad mandel
Börja med att rosta mandel, antingen i en torr panna på spisen eller i ugn 200 grader ca 3-5 min. Tills det börjar dofta gott och den är gyllene. Krossa eller hacka Dajmen i mindre bitar. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en lagom bunke.
Koka upp grädde och farin, låt det få ett ordentligt uppkok så sockret smälter. Slå det sedan över chokladen och rör sedan ihop till en smidig smet. Klicka sedan i smöret och rör sedan smeten blank och fin. Blanda till sist ner den krossade Dajmen.
Strö hälften av mandeln i botten på en fyrkantig form eller plåt. Häll sedan i tryffel-smeten och avsluta med resterande mandel. In i kylen och låt stelna innan du skär upp den i lagom portionsbitar.
Den vita:
1,5 dl grädde
1 tsk vanilj
500 gram vit choklad
1 msk rumstempererat smör
1 påse polkagrisar
1 pkt after eight
Krossa polkan i en mortel, eller med hammaren! Bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde med vanilj. Slå det det över chokladen och blanda.
Rör sedan i smöret och sist polkan. Lägg sedan hälften av after eighten i botten av en fyrkantig form. Slå i smeten och täck sedan med resterande after eight. In i kyl, tills den stelnat och du kan skära den i passande bitar.
Den ljusa:
600 gram mjölkchoklad
1 påse dumlekola
1 påse nonstop
3 dl minimarshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl pecannötter, eller hasslenötter eller valnötter eller…
Smält chokladen i vattenbad eller micro. Blanda ihop allt godis och nötter. Slå sedan på chokladen. Fyll smeten i en plåt eller form. Låt stelna i kyl och skär sedan upp och bjud till alla godis-råttor!
Alla goda ting är tre!