Smarrig räksallad…
Tänkte häromdagen på en kompis till mig, Ammi. Vi gick restaurangskolan ihop i Göteborg. Vad jag tänkte på var vår goda salladsdressing vi alltid gjorde, när det var dags för utflykt, picnic eller liknande. Vi gjorde den här dressingen en gång när vi skulle resa med tåg till Stockholm. Minns då att en kvinna kom fram till oss på tåget och frågade efter receptet, hon hade hört oss prata om hur god den var och mmmmm:at. Den ultimata komplimangen för ett par kockstuderande tjejer! Alltså så speciell är den inte, men fräsch och en touch av curry. Jag och Ammi hade den till allt möjligt ( vi gjorde till och med en krämig sill på den), men allra bäst passar den till kyckling eller någon god sallad. Prova vettja!
Ljummen bulgursallad med vitlöksräkor ca 4 port
4 port kokt bulgur
1 broccoli
100 gram sparris
100 gram gröna ärtor
1 röd chili
10-16 cocktailtomater
3-400 gram skalade fina räkor (Smögenräkor, kanske)
1-2 vitlöksklyftor
en skvätt olivolja
smör till stekning
Ammis&Helenas ljuvliga dip,
1 liten äpple
1/2 rödlök
1 liten röd paprika
2 tsk dijonsenap
knappt 1 tsk gul curry
1 burk créme fraiche
citronpeppar och salt
Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet, jag hade även i lite fond, olja och gurkmeja. Skala räkorna, riv över vitlöken och ringla över olivolja. Blanda runt och låt ligga så tillls det är dags för dem att göra entré in i rätten. Dela broccolin i mindre buketter, dela även sparrisen i mindre bitar. Jag lät tomaterna vara hela, men det blir ju så klart gott att dela dem. Finhacka chilin. Lägg en klick smör i en panna och börja med att steka på broccolin, efter ett par tre minuter, lägg i sparris och chili. Låt steka en liten stund till innan du blandar i bulgur, tomater och ärtor. Det sista du vänder i är räkorna och låter bara ligga med någon minut, så de behåller sin saftighet och spänst. Servera som det är eller med en god kall sås…
Finhacka äpplet, löken och paprikan. Blanda med fraichen och smaksätt med kryddorna, dijon och salt.